Mrtnická skála se jmenuje také Neřežínská. Na tento nenápadný útes nad Červeným potokem vede třináct horolezeckých cest. Jejich délka je až třicet metrů.

Na Mrtnické skále stojí kříž. FOTO: Kuba Turek

Na Mrtnické skále je v brdských poměrech unikátní její výška a také převislost v celé délce údolní stěny.

Skála v centrální části je kultivovaná a osazená novými borháky. Mezi nimi lze používat archaické skoby a dojišťovat se vlastními vklíněnci. Materiál je tvrdý a místy klouzavý buližník.

Mrtnickou (Neřežínskou) skálu najdeme mezi obcemi Mrtník a Neřežín kousek pod údolní nádrží Záskalská.

Mrtnická skála TOPO

Údolní (jihozápadní) stěna Mrtnické skály

1. KL cesta 7+ (VI A1). Nástup při l. hraně stěny krátkým koutkem na dol. stoupající polici. Přes malý převis kolmo vzhůru, nad převisem 2 m dol. do kolmého koutku a jím vzhůru na malou plošinu. Odtud šikmo dopr. vzhůru po polici kryté převisem k bloku, přes který vzdušným krokem dopr. 2 m otevřeným koutem vzhůru a dol. po polici k plošině pod převisem, odtud dopr. po pásu ke stěnce se spárami na okrajích. L. spárou velmi těžce na polici, poté žebrem a stěnkou na vrchol. J. Kobylka – M. Laxa 1963.

2. LK cesta 6 (V A0). Středem plotny vzhůru, poté travers dol. pod převisem. Vzhůru přes převis pod další větší převis. Přes ten pod střechu a pod ní travers 2 m vpr. Odtud travers dále dopr. 2 m a šikmo vpr. vzhůru za hranu na rozšiřující se polici. Z ní koutem na vrchol. M. Laxa – J. Kobylka 1963.

3. Direttissima 8 (V+ A1). Středem stěny po výrazném pilíři pod plotnu. Těžkým krokem ke kruhu. Od něho přímo vzhůru pod převis, přes něj na stanoviště. 2 m otevřeným koutem dol. vzhůru po polici k plošině pod převisem. Odtud dopr. po pásu až k šikmé, dopr. ubíhající spáře, tou k borovici a lehce na vrchol. F. Cáp – V. Jícha 1976.

3a) Varianta Direttissimy IV A1. Vpr. od Direttissimy vhloubením a přímo vzhůru přes převis až po střechu. Pod ní travers dol. ke druhému kruhu. O. Löw 1982.

4. Mrtnická V A1. Po pr. straně vhloubení pod převis a přímo přes něj pod střechu na pr. okraji dalšího převisu. Přes ten poněkud dopr., nad ním mírně dol. k plotně a dále přímo k borovici. Od ní snadno dol. k vrcholu.

5. Vystěhovalecká 6. Nástup zelenou hladkou plotnou pod převis, dále přímo přes převis do lehčího terénu na plošinu. Z ní mírně přev. stěnkou k malému modřínu a na vrchol. J. Čáp – F. Čáp.

6. Prahy 4. O. Löw 1982.

7. Krátká 3. O. Löw 1982.

8. Ještě kratší 3. O. Löw 1982.

9. Nos 5+. Levá hrana údolní stěny. O. Löw 1982.

10. Travers 4. Nástup cestou č. 5. Pod převisem vedoucím celou stěnou traversem dol. až k nástupu na č. 9. O. Low 1982.

Náhorní (severozápadní) stěna Mrtnické skály

11. Kominická 2. Komínem v levé části stěnky na polici a na vrchol.

12. Schodiště 3. Středem stěny přes převis tvaru obráceného schodiště na plošinu a krátkou stěnkou nebo spárou na vrchol.

13. Březová hrana 5. Hranou v pravé části stěny.


Zobrazit místo Mountains – hory – skály – rocks na větší mapě

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..