Nejvyšší vrchol středočeského pohoří Brdy je Tok (865 m n. m.). Samotný nejvyšší bod je zalesněný, ale pár stovek metrů od něj se nachází bývalá dopadová plocha, která je pokrytá vřesem. Oblast je trvale nepřístupná, přesto si přes ní mnozí turisté zkracují cestu na známější dopadovou plochu Houpák (známé z filmu Obecná škola). Smí se zde chodit pouze po vyznačených cestách.

Samotný vrchol není ničím zvlášť zajímavý. Na vrcholu čeká vrcholová kniha, do které je možné se zapsat. Přes vrchol vede červená turistický značka vedoucí z obce Obecnice (7 km).

Dopadová plocha Tok. FOTO: Mates

Vrcholového plocha Toku poskytuje opravdu daleký rozhled. Při dobré viditelnosti je možné vidět až na česko-německé či česko-polské hranice. Můžeme zahlédnout Krkonoše, Krušné hory či Šumavu.

Za zajímavostí místní fauny je nezbytné připomenout tetřeva hlušce. Přirozený výskyt tohoto druhu byl až do 70. let 20. století. Po jeho vymizení do této oblasti byl znovu vysazen.

Původ názvu Tok není přesně znám. Jsou zde tři možnosti. Buď se pod vrcholem točila důležitá cesta, z vrcholu stékaly stékalo mnoho potůčků či se na hoře točil vítr.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..