Velikonoce

Na Velikonoce zvou Hornické muzeum Příbram a Podbrdské muzeum v Rožmitálu pod Třemšínem.

Hornické muzeum Příbram chystá Velikonoce v hornickém domku (23.–24. března a 28.–31. března od 10 do 17 h). Seznamují s podobou velikonočních svátků v hornické domácnosti na počátku 20. století. „Čeká vás vůně pečiva, lidové popěvky, tradiční výzdoba i um tvůrců lidových řemesel. Zájemci si mohou vlastnoručně uplést pomlázku, upéct jidáše, ozdobit vajíčka voskem nebo vytvořit svatý obrázek,“ uvádí muzeum v pozvánce.

Chotilské muzeum ve spolupráci s Muzeum zlata Nový Knín připravilo velikonoční dílnu. Děti i dospělí budou malovat kraslice, plést pomlázky, barvit sádrové odlitky, tvořit velikonoční ozdoby z papíru a vlny, zdobit věnce z březového proutí. Dílna se koná 23. března od 11 do 16 h v Chotilském muzeu. Zájemci o zdobení vajíček si přinesou vlastní uvařená vejce nebo vyfouklé kraslice.

Velikonoční jarmark lidových řemesel se 23. března odehraje v Rožmitále pod Třemšínem. Od 10 do 15 h se na nádvoří a ve Stodole Podbrdského muzea potkáte s desítkami řemeslníků, pekařů, cukrářek, farmářů a dalších prodejců. Z Příbrami a Březnice bude na jarmark vypraven speciální Velikonoční vlak.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..