VIDEO Padrťské rybníky je název pro dvojici rybníků v srdci středních Brd v nadmořské výšce 640 metrů. Patří mezi největší přírodní zajímavosti Brdské vrchoviny.

Široká kotlina zvaná Padrťské údolí je dlouhá deset kilometrů.  Rozlévá se v ní Hořejší Padrťský rybník a Dolejší Padrťský rybník. Dříve tu stávala ještě rozlehlá horská ves Padrť. Byla vysídlena a zničena v 50. letech 20. století v souvislosti s rozšířením vojenského prostoru.

Padrťské rybníky byly postaveny v 16. století, aby sloužily jako nádrže k plavení dřeva pro hutě níže na Padrťském potoce, neboli horním toku Klabavy.  Ve 20. století se staly známým rekreačním místem a jezdily se známé osobnosti uměleckého světa.  Po 2. světové válce byly znepřístupněny. Pro veřejnost jsou zase přístupné od roku 2008 a od roku 2016 jsou součástí Chráněné krajinné oblasti Brdy.

Oba rybníky spravují Vojenské lesy a statky. Na hrázi Hořejšího rybníka je turistický přístřešek s lavičkami. Každý rok na podzim se zde konají výlovy. Horní rybník má plochu 115 ha a Dolní rybník 65 ha. Nad hlavními dvěma rybníky se nachází ještě další čtyři menší, které sloužily k pohonu hamrů zpracovávající železnou rudu na kujné železo.

Oba dva Padrťské rybníky jsou vodárenskými nádržemi. Není zde tedy povoleno koupání ani vodní sporty.

Hnízdí zde orel mořský, bekasina otavní, čáp černý, volavka popelavá a žije zde i vydra.  V oblasti bývalé vsi rostou jabloně a hrušně.

V blízkosti Padrťských rybníků se tyčí kopce Praha (862 m), Paterák (813 m), Kočka (789 m), Palcíř (724 m), Okrouhlík (707 m) a Břízkovec (719 m).

Jak se tam dostat

Nejlépe na kole po cyklostezce z Trokavce kolem Okrouhlíku a Skály Marie Terezie na hráz Hořejšího Padrťského rybníka a odtud až do Bukové u Rožmitálu pod Třemšínem s odbočkou do obce Teslíny.

Pěšky lze přijít od placeného parkoviště u Skořic. K Padrťským rybníkům vedou turistické značky – červená ze Skořice a z Míšova, modrá z vrcholu Praha a zelená z Bukové.

Čtěte také: Výlet k Padrťským rybníkům


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..