Brdy a Podbrdí jsou geomorfologicky poměrně komplikovanou oblastí, neboť se jedná o velmi starou krajinu vzniklou už v prvohorách. Navíc jsou geologicky velmi dobře prozkoumané. Existuje proto mnoho označení krajinných podcelků podle různých kritérií.

Nechme podrobnou odbornou terminologii stranou a podívejme se na tři nejdůležitější části Brd, které zahrnují celé toto pohoří ve středních a západních Čechách. Ať víme, o čem se mluví, když plánujeme turistický či cyklistický výlet do Brd, nebo návštěvu za jakýmkoliv jiným účelem.

Všechny tři krajinné celky se vydělily nejen geologicky, ale především historicky, způsobem zdejší obživy a také pozemkovou držbou.

Brdská vrchovina

Celé Brdy patří do Brdské vrchoviny, která zahrnuje také Podbrdí. Vrchovina se táhne od Prahy až k Plzni.

Hřebeny

Hřebeny se zdvihají jako vysoký a místy skalnatý hřbet od Prahy k Jincům. Přesněji začínají Cukrákem nad Zbraslaví a končí Plešivcem nad Jincemi a Zdicemi. Patří k nim  okolí Mníšku pod Brdy a Dobříše na jižní straně a Dobřichovice i Řevnice u Berounky na severní straně. Na Berounce se buližníkové a břidlicové Brdy dotýkají vápencového Českého krasu.

Nadmořská výška dosahuje 450 až 650 metrů. Nejvyšším vrcholem je Písek (691 m n.m.)

V lesích Hřebenů dnes hospodaří převážně Lesy České republiky.  Menší lesní pozemky patří obcím, městům a jednotlivcům.

Nejcennější na Hřebenech jsou mohutné bukové lesy v nejvyšších partiích pohoří, které spadají do přírodních rezervací. Významné jsou také velké skalní výchozy buližníku.

Střední Brdy

Střední Brdy je rozlehlá kopcovitá krajina bez výrazného bodu či linie. Zdvihá se mezi městy Příbram, Rožmitál pod Třemšínem a Spáleným Poříčím. Na jejich hranicích stojí další významné obce Mirošov, Strašice, Zaječov, Hořovice a Jince .

Nadmořská výška dosahuje 450 až 850 metrů. Nejvyšší hora je Tok (865 m n.m.)

Celé Střední Brdy obhospodařuje jeden vlastník Vojenské lesy a statky. Může se tedy zaměřit  nejen na těžbu dřeva, ale také spravuje celé území ohledně komunikací, vodního režimu a myslivosti. Zároveň Střední Brdy spadají do Chráněné krajinné oblasti Brdy. Posledních 90 let byly Střední Brdy vojenským cvičištěm.

Střední Brdy jsou cenné především z krajinného hlediska. Jedná se o velký kus přírody, která je sice hospodářsky využívaná pro těžbu dřeva a částečně pro rybolov, ale zároveň není narušena průmyslem nebo přemrštěnou turistikou.

Třemšínské Brdy

Třemšínské Brdy zahrnují menší, ale výraznou trojici vrchů Třemšín, Hřebence a Marásek západně od Rožmitálu pod Třemšínem.

Nadmořská výška je 650 až 800 metrů. Nejvyšší hora je Třemšín (827 m n.m.)

Lesy na Třemšínu patří Arcibiskupství pražskému.

V masivu Třemšína se rozkládá největší středočeské kamenné moře na svahu Hřebence.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..