Střední Brdy jsou unikátní mimo jiné v tom, že skrze hory nemůžete projet po žádné silnici, nestojí v nich hotely ani restaurace. Přijet autem je možné pouze pod Brdy, zaparkovat a dál už jít pěšky nebo jet na kole.

Území je protkáno hustou sítí lesních silniček a zpevněných cest, po kterých vedou turistické značky a cyklotrasy.

Doporučujeme následující parkoviště. Některá jsou velká a placená, jiná jsou jen plácky na pár automobilů. Všechny jsou ovšem oficiální a nehrozí vám tedy odtažení zaparkovaného automobilu.

Obecnice – velké parkoviště pro tři stovky aut v centru obce na hřišti proti potravinám. Parkovné se neplatí. Chodí se odtud na Tok, Jordán, Třemošnou a Klobouček.

Orlov u Příbrami – menší parkoviště pro třicet aut u dřevěného turistického přístřešku. Parkovné se neplatí. Nejblíž je to na Třemošnou a dále do centrálních Brd.

Kozičín u Příbrami – malé parkoviště pro deset aut. Parkovné se neplatí. Chodí se odtud na Třemošnou a do centrálních Brd.

Bohutín – menší parkoviště u fotbalového hřiště a venkovního koupaliště pro třicet aut. Parkovné se neplatí. Blízko odtud je na Třemošnou.

Nepomuk – malé parkoviště u lesní správy pro patnáct aut.  Parkovné se neplatí. Chodí se odtud na Padrť, vrchol Praha a vůbec do centrálních Brd.

Rožmitál pod Třemšínem – parkování ve městě na náměstí před kostelem. Velká vzdálenost od samotných hor předurčuje zdejší parkování především pro cyklisty mířící do jižní části Brd.

Věšín – parkoviště v obci pro dvacet aut. Vhodné místo pro cyklisty mířící do jižních Brd.

Spálené Poříčí – parkování na Náměstí Svobody v centru obce. Vhodné pro cyklisty mířící do jižních i centrálních Brd.

Skořice – parkoviště Kolvín s kapacitou 75 míst pro osobní auta, 3 místa pro autobusy a 5 míst pro invalidy je umístěné na konci obce v bývalém vojenského areálu. Nabízí toalety a nabíječky pro elektrokola. Parkovné stojí 50 Kč za den. Provozují ho Vojenské lesy a statky. Ideální začátek výletu k Padrťským rybníkům a dále do centrálních Brd.

Bahna – parkoviště pro padesát aut u silnice z Dobřívi do Strašic. Parkovné se neplatí. Chodí se odtud do oblast Zadních a Předních Bahen.

Strašice – parkoviště v Muzeu Středních Brd umožňuje odstavení padesáti vozů. Parkovné se neplatí. Chodí se odtud na Lipovsko, k zámečku Tři Trubky a dále do centrálních Brd.

Strašice – parkoviště u Hájkova mostu pro 35 aut. Parkovné se neplatí. Nejlepší východisko k zámečku Tři Trubky, na Lipovsko a do centrálních Brd.

Těně – parkoviště pro padesát aut. Parkovné se neplatí. Nejlepší východisko k zámečku Tři Trubky, na Lipovsko a do centrálních Brd.

Jince – parkoviště pro třicet aut ve středu městyse poblíž restaurací a obchodů. Parkovné vybírá obsluha. Jde se odtud na Slonovecké hřebeny, Hrachoviště a Jedovou horu. Na druhou stranu se vyjíždí nejlépe na horském kole směrem na Plešivec a dále Hřebeny.

Jince – malé parkoviště pro patnáct aut u hotelu Kratochvíl, případně pro další automobily o kousek dál u železniční stanice. Parkovné se neplatí. Odtud se jezdí na kole do údolí Litavky k Dominikálním Pasekám, nebo zde startuje přejezd Hřebenů.

Neřežín – malé parkoviště u hradu Valdek. Parkovné se neplatí. V místě je turistický přístřešek.


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..