kůň

Vojenské lesy a statky po mimořádném úspěchu loňské premiéry zvou veřejnost na druhý ročník hobby soutěže tažných koní v těžko dostupném lesním terénu.

Brdská lesní bitva se odehraje v sobotu 27. dubna u Ohrazenic nedaleko Jinců. Kromě soutěžních ukázek práce koní v lese bude probíhat program ke Dni země na zámečku Tři trubky.

Centrum soutěže bude na louce mezi Ohrazenicemi a zaniklou vesnicí Velcí. Závodní trať povede lesním terénem v blízkosti přírodní rezervace Koníček na Posádkovém cvičišti Jince. Tažní koně se v lesích pod skalním útvarem připomínajícím koňskou hlavu předvedou v práci při tahání klád terénem, čeká je také soutěž v tahu na sílu, v níž budou zapřaženi do sání se závažím.

„Propozice Brdské lesní bitvy nesplňují podmínky oficiálních soutěží chladnokrevných koní. O to více se ale blíží reálné práci kočího a koně při práci v lese, kde se musejí vypořádat s často předem nepředvídatelnými překážkami. Hlavním cílem tedy není vyhrát, ale přiblížit veřejnosti reálnou práci koně v lese,“ vysvětluje kočí Vojenských lesů Milan Jura, který přibližuje dříví v brdských hvozdech již více než čtvrt století.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..