otrava orel

Dravce a šelmy, které zřejmě někdo otrávil, našli ornitologové u Jesenice na Příbramsku. Případ vyšetřují kriminalisté.

Policie se souběžně zabývá dřívějším nálezem dvou uhynulých orlů mořských a lišky. Policisté žádají o pomoc veřejnost, kteří mají informace o otravách a návnadách v tomto regionu.

Nervový jed

22. února se našli u Jesenice dva uhynulí orli mořští a liška obecná v pozicích typických pro otravu nervovým jedem. Dravci měli křečovitě sevřené pařáty, poloroztažená křídla a zvrácené hlavy, liška ležela na boku a měla křečovitě natažené nohy a rozevřenou tlamu. Druhý den přivolala policie psovodku České společnosti ornitologické Kláru Hlubockou, která se dvěma psy dohledala v terénu další mrtvé dravce a šelmy s podezřením na otravu.

orel liška otrava
Otrávená liška a orel mořský na poli u Jesenice. FOTO: Policie ČR

„Ten den jsme prohledali plochu o rozloze téměř jednoho kilometru čtverečního. Psi naběhali trasu celkem 17 kilometrů. Během důkladného prohledání terénu jsme dohledali další mrtvé dravce a šelmy, podle jejichž typické polohy těla lze usuzovat, že byli také otrávení,“ uvedla Klára Hlubocká.

Kriminalisté vyslovili podezření z týrání zvířat, pytláctví a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Veškeré informace přijmou na telefonním čísle 974 879 536 nebo na lince 158.

orel otrava
Otrávený orel mořský u Jesenice. FOTO: Policie ČR

Dva odsouzení traviči

Podobný případ se na Příbramsku stal v únoru 2021, kdy bylo u Sedlice nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem nalezeno 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních.

V Česku byli za trávení volně žijících živočichů pravomocně odsouzeni zatím dva lidé. 2021 rybníkář z Klatovska za otrávení orlů mořských a krkavců velkých a 2022 myslivec a chovatel holubů z Břeclavska za dlouhodobé pokládání otrávených návnad, jimiž usmrtil luňáky červené. Oba muži dostali podmínečné tresty.

Stejně jako většina ostatních travičů, i tito dva použili podle České společnosti ornitologické k trávení nervový jed karbofuran, který je od 2008 v Evropské unii zakázaný.

„Často v terénu nacházíme několik obětí na jednom místě. Karbofuran je tak silný jed, že z pouhé jedné návnady se může velmi rychle otrávit několik živočichů. V polovině února jsme takto na Břeclavsku nalezli čtyři otrávené káně lesní v malém remízku blízko sebe. V pátek 1. března pak na Hodonínsku další tři káně pár desítek metrů od sebe,“ uvedla Klára Hlubocká.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..