Kazín lyže

Lyžařský sjezd z Cukráku k Berounce měří dva kilometry a další dva kilometry se lyžuje po rovině podél řeky do Černošic.

Podmínky a rychlá akce

Český kras patří mezi nejteplejší oblasti Čech. Odtud pocházelo slavné víno pro Karla IV., které se pilo v Karlštejně – viz dřevěné obrazy Česko – zde se vždy pěstovala nejlepší zelenina pro Prahu, dozrávají tu broskve i meruňky, v posledních letech dokonce i melouny. Pro lyžaře to ovšem znamená, že musejí číhat mnoho let na dostatečné sněhové podmínky a pak neváhat a vyrazit do vybrané lokality.

Zajímavé lyžařské zářezy pro nás představují například třídenní přejezd brdských Hřebenů a následný přejezd po polích do Srbska spojený s tábořením. Adrenalinový byl sjezd do lomu Malá Amerika. O něco jednodušší byl sjezd zamrzlých Bubovických vodopádů. Zajímavá byla lyžařská túra z Hostimi podél Kačáku a pak po levém břehu Berounky do Karlštejna, protože se celou dobu lyžovalo na vysokých ledových krách vyplavených z říčního koryta.

Severní úbočí Cukráku

Před třemi lety jsme sjeli Cukrák na lyžích v noci, aby nám sníh neroztál. Letos bylo počasí mrazivější, a tak jsme mohli vyrazit po ránu za denního světla.

Od vysílače rovnou za nosem

Vystupujeme z pražského autobusu na zastávce Jíloviště, Cukrák. Pěšky dojdeme k vysílači. U turistického rozcestníku (411 m) naskočíme do lyží. Spustíme se po žluté turistické značce na severozápad rovnou dolů. Značka nás sice opustí (cca 352 m) ještě na úbočí kopce, ale my sjíždíme stále přímo za nosem. Na chvíli se k nám připojí cyklotrasa Mníšecko, ale po chvíli se zase odpojí. Přijedeme na lesní křižovatku ve tvaru T (cca 298 m), kde naše přímá linka končí.

Cukrák zima lyže
Cukrák na lyžích. FOTO: Opicakuz

Trochu uhneme doprava mírně nahoru a najdeme další cestu dolů. Zpočátku míří severozápadně, ale pak se začne klikatit a nakonec skončí jako jihozápadní svážnice a klesne do zářezu Humenského potoka (cca 250 m).

Hradiště Humensko a hrad Kazín

Strmým svahem bez cest vystoupáme na výrazný hřeben, který se táhne nad pravým břehem Berounky z Hladké skály. Po něm se dáme vyšlapanou stezkou na sever k hradišti Humensko (cca 240 m). Mineme doprava klesající úvoz a za ním staré valy, které obrozenci považovali za mohylu, ve které je pohřbená Kazi, jedna z trojice Krokových dcer Libuše – Teta – Kazi.

Kazín lyže
Humenský potok tvoří pro lyžaře nečekanou překážku. FOTO: Opicaku

Hradiště objedeme zleva. Pod námi sledujeme temnou Berounku hluboce a široce zaříznutou do Všenorské brány. Kdysi dávno tudy tekla jiná řeka obráceným směrem. Neví se určitě, ale nejspíš to byla pravěká Sázava. Pramenila jako dnes na Vysočině, ale její tok mířil přes celé Čechy do obrovského bažinatého jezera pod Krušnými horami, pod jehož hladinou se právě vytvářely zásoby hnědého uhlí. Teprve až se otevřela Česká brána, neboli se prolomila soutěska mezi Krušnými a Lužickými horami u Hřenska, voda z jezera odtekla do Německa. Přetvořila se česká říční síť, všechnu vodu pobralo Labe, Sázava zaústila do Vltavy a Všenorskou bránou tekla voda obráceně z Českého lesa do Prahy.

K Humenskému potoku slyžujeme prudkým a zarostlým svahem k severu. Ústí do Berounky (cca 202 m) uzoučkým průchodem mezi rekreačními chatami.

Berounka
Ústí Humenského potoka do Berounka. FOTO: Opicakuz

Po břehu Berounky

Pěší stezkou podejdeme skálu Kazín, na které jsou pozůstatky středověkého hrádku a zároveň pravěkého hradiště. Podle Starých pověstí českých právě tady sídlila Kazi s manželem Bivojem. Synek z neurozené rodiny měl uchvátit kněžnu tím, že na Kavčích horách, kde dnes sídlí Česká televize, chytil kance za uši a přinesl ho živého na Vyšehrad do vládnoucí Krokovy rodiny. Píše to ale ze středověkých kronikářů až Václav Hájek z Libočan, historiky považovaný za šikovného sedmilháře, takže kdo ví… Ostatně Kazínů je ve středních Čechách několik. 

Dorazíme k legendární trampské hospodě Tornádo v chatové osadě Kazín. Tady se napojíme na žlutou turistickou značku.

Lyžujeme po rovině nejprve skrze obec Lipence. Potom polní cestou.

Když se blížíme k Černošicím, míjíme Sousedskou lodní samoobsluhu. Na plotě visí oznámení o Kazínské míli, tedy plavání na 1600 metrů z Černošic do Kazína. Smějeme se tomu do chvíle, než na černošické lávce (cca 197 m) přes Berounku potkáme dávného kamaráda Petra, který nás zve, ať si jdeme s jeho partou zaplavat.

Berounka lyže Lipence
Lyžař jede podél Berounky v Lipencích. FOTO: Opicaku

Přijeli jsme z břidlicových Brd do vápencového Českého krasu. Autobus na Cukrák nás stál 20 Kč a vlak nazpátek z Černošic také tolik.

Svezení měří 4 kilometry. Celá trasa vede s kopce nebo po rovině. Převýšení je 215 metrů.

Kromě teplého oblečení potřebujete pražskou Lítačku, lyže, lyžařské hole a lyžařské boty. V batohu vezeme lékárničku a peněženku.

STRAVA.com: Stáhněte trasu na lyžích

lyže MHD Praha
Skialpinistické lyže se vezou autobusem pražské MHD do Brd. FOTO: Kuba Turek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..