Skialpové lyže připoutávám na horské kolo a lyžařské boty balím do batohu brzy ráno v Praze. V osm hodin šlapu na nové nádraží v Edenu, nasedám do vlaku a s jedním přestupem na Hlavním nádraží dojíždím do Příbrami.

Zastavím se na pozdní snídani v příbramské Bille a vyrazím na kole do Obecnice. Silnice je místy ledovatá. Jedu hodně opatrně, protože se bojím smyku a následného pádu pod kola projíždějících aut, a zároveň si zvykám, že lyže přesahující přední kolo, jednou jinam, než kam otáčím řídítky. Je to stejný efekt, na jaký jsou zvyklí řidiči aut s dlouhou přední kapotou.

Kolo + lyže na nádraží Příbram. FOTO: Kuba Turek

Ledovou silničkou vyjedu k samotě Octárně (560 m) u Obecnické přehrady na pitnou vodu. Tady zamykám kolo ke stromu u cesty, kterou proudí davy sáňkařů, bobařů, výletníků a také několik běžkařů. Přezouvám se do skialpových bot, házím lyže na ramena a do rukou beru hůlky. Po ušlapané lesní svážnici nemá smysl stoupat na skialpech.

VIDEO Tok v Brdech na lyžích

STRAVA.com: Stáhněte trasu na kole i na lyžích

RELIVE.cc: Podívejte se na trasu z ptačí perspektivy

Mimo turistické značky jdu nejprve po Obrázecké cestě, z ní odbočím doprava na Rusínskou cestu a pak doleva po nenápadné cestě ke studánce U břízy s velkým seníkem. Krmelec slouží jako velkokapacitní jídelna pro zdejší býložravce.

Seník u Tetřívčího potoka pod Tokem. FOTO: Kuba Turek

Překročím Požární pás (700 m), po kterém vede modrá turistická značka. Vyklučený pruh v lese sloužil k zastavení ohně, který vznikal při ostrých střelbách. Jsem v území, které téměř století patřilo vojákům k cvičným účelům a do svahu nade mnou střílela děla, kulomety a raketomety.

Požární pás pod Tokem. FOTO: Kuba Turek

Překročím nenápadný kamenný mostek přes Tetřívčí potok a vydám se po jeho pravém (orograficky) břehu starou loveckou stezkou Fabiánovým žlebem. Kde se údolí zařezává do terénu, se lokalita jmenuje Rokle (cca 750 m). Zde potůček překročím a ocitnu se na obrovské pasece, neboli bývalé dopadové ploše granátů a raket. Lepím na skluznice stoupací pásy a nastupuji na lyže. Mírným svahem stoupám na severovýchod. Překračuji vyšlapanou cestu od Rusínské boudy a na rozlehlé, zalesněné vrcholové plošině Toku se ocitám několik set metrů severně od vrcholu (865 m).

Lyžař na toku. FOTO: Kuba Turek

Po osamělém stoupání liduprázdnou krajinou se jako mávnutím kouzelného proutku ocitám na brdském Václaváku. Po červené hřebenovce sviští přečipovaná elektrokola, supí běžkaři a cyklisté, vykračují si hejna turistů a běhá spousta psů. Vytáhnu z batohu čokoládu z Billy a vodu z domova, posvačím, prohodím pár slov s pěšími turisty a rychle pryč!

ČTĚTE TAKÉ: Tok, nejvyšší vrchol Brd a Brdská hřebenovka na běžkách

Tok (865 m). FOTO: Kuba Turek

Mírný sjezd vede nejprve dopadovou plochou tak, jak jsem stoupal. Míjím vypuštěnou nádržku na Tetřívčím potoce, u Rokle se držím hodně vlevo, probíjím se pásem smrkového houští a pozoruji spoustu stop velké i malé zvěře. Zatímco já mířím dolů, proběhnou okolo mě dvě velké laně nahoru.

Tok. lyžařská stopa na dopadové ploše. FOTO: Kuba Turek

Ve vysokém lese sjíždím okolo skalek vyznačených na mapě a přejíždím přes kamenné schody, kudy se dříve chodilo turisticky na Tok. Pak už přijíždím mostek na Požárním pásu, znovu míjím studánku U břízy jedu po svážnicích k Octárně, po kterých jsem přišel.

Slunce zapadá za Tokem, lyžař míří do údolí. FOTO: Kuba Turek

Slunce sem už nesvítí. Přimrzlo. Neodvažuji sednout na kolo, a proto poskytuji několika postarším turistkám kuriózní podívanou. Ledovatou strmou silnici sjíždím na lyžích, plný batoh na zádech korunují lyžařské hole a rukama řídím horské kolo vedle sebe.

Octárna, vodní nádrž Obecnice. FOTO: Kuba Turek

Do cyklistického se převlékám na silnici v Obecnici. Lyže znovu připevňuji na kolo a opatrně sjíždím do vsi. Pokračuji po silnici přes Drahlín a Bratkovice do Dominikálních Pasek. Ledové plotny na asfaltu jsou s padajícím soumrakem stále nepříjemnější. Nejsou pořádně vidět. Často sundávám nohy z pedálů.

Pak přijde ještě horší červená turistická značka skrze les, zasněžená, zmrzlá a při tom plná hlubokých kaluží. Ačkoliv tuto trasu znám dobře, jsem opravdu rád, když se znovu ocitnu na silnici v Bílé Huti. Zapínám blikačku i světlomet, chci se napít, ale voda v lahvi zmrzla na kost. Co se dá dělat, budu šlapat, co to dá, a napiju se až doma. Teplota klesá k 10 stupňům pod nulou.

Klesající silnice příjemně ubíhá, jen tváře mrznou. Přes Jince a Lochovice dorážím do Zdic na hlavní železniční trať. Ani si nestačím koupit jízdenku a přijíždí rychlík do Prahy. Doma jsem v devět hodin večer. Ve vlaku, na kole a na lyžích jsem prožil hutných 13 hodin. Zdolal jsem při tom 51 km.

Pořezané dříví určené k odvozu z Brd. FOTO: Kuba Turek

Doporučené vybavení

Při akcích kombinujících různé outdoorové aktivity je třeba pečlivě zvažovat potřebnou výbavu, aby nic nechybělo ani nepřebývalo. Hmotnost a objem jsou klíčové. Já jsem uvažoval takto: Bude mráz do -10 stupňů, přes den možná budou stoupat na slunci. Pršet by nemělo, sněžit jenom trochu. Větrná předpověď byla nejasná a může hodně foukat, ale také nemusí. Na silnicích se místy bude tvořit solná břečka a nejspíš i sněhové návěje a led. Použil jsem proto následující výzbroj a výstroj:

Cyklistika: Horské kolo Author Tractioncyklistické tretrycyklistická helma Crussis, červená blikačka a bílé světlo, nářadí a lepení, dva silné gumicuky a dva hadry na obalení rámu kola, aby se neodřel od lyží.

Lyžování: Skialpové lyže, skialpové boty Scarpa, skialpové stoupací pásy, teleskopické hole Leki Tour Vario.

Turistika: Batoh Boll Nomadlékárničkasportovní hodinky Honor, outdoorový mobil, papírová mapa, peníze, doklady, platební karta.

Oblečení: Cyklobunda Crussis, sportovní brýle Crussis, brýle na čtení, flísové rukavice, teplé cyklistické rukavice Crivit Gel, dlouhé termotriko Moira, termotriko Nordblanc, funkční mikina Crivit, zateplovací vesta s kapucí od Vietnamců, pružné sportovní kalhoty Lidl, krátké cyklistické kalhoty Maloja, bavlněné trenýrky, dvojité ponožky Moira, flísová čepice Salewa.

Jídlo a pití: 1 l vody se sirupem, čokoláda.


Zobrazit místo Mountains – hory – skály – rocks na větší mapě

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..