Turistický a cykloturistický autobus jezdí v Příbrami přes léto na lince MHD 5B. V provozu bude do konce září. Z Příbrami doveze cestující na úpatí Brd a k zajímavým památkám.

Turistickou linku obnovila Příbram po třech letech.

„Spoj, který jsme si pracovně nazvali Fabiánův expres, zajistí nejen převoz turistů, ale i cyklistů, kdy bude možné přepravit 10 jízdních kol. Pro letošní sezonu je turistická linka MHD 5B nastavena tak, že pojedou čtyři spoje v dopoledních a následně čtyři zpáteční spoje v odpoledních hodinách. Zavedení turistické linky je dalším krokem ke zpřístupnění Brd a celé naší turistické oblasti,“ uvádí příbramský starosta Jan Konvalinka. 

Linka MHD 5B vyjíždí ze Svaté Hory, projíždí Příbramí přes Březové Hory do Kozičína, Orlova a vrací se zpět na Svatou Horu. Jízdné je stejné jako v ostatní městské hromadné dopravě. Za jízdní kola se neplatí. 

Jízdní řád turistické linky MHD 5B v Příbrami.

Svatá Hora

Významné mariánské poutní místo má barokní podobu ze 17. století. Chloubou svatohorského chrámu Panny Marie je nádherný hlavní oltář ze stříbra. Kromě architektury je zde několik stovek plastik a obrazů a mimořádně bohatá štuková výzdoba. Součástí církevního areálu jsou kamenný sloup na nádvoří, sousoší Kalvárie, Mariánská studánka a památný Svatováclavský dub.

Svatá Hora nabízí výhled na Příbram. Vede sem kryté schodiště z 18. století, dlouhé 450 metrů.

Svatá Hora u Příbrami. FOTO: Jirka Jiroušek – Wikimedia

Historické centrum

Náměstí T. G. Masaryka je historickým centrem Příbrami. Vedly z něj tři brány. Od arcibiskupského hrádku ho ve 14. století odděloval vodní příkop s mostkem. Před gotickým kostelem svatého Jakuba, dnes po barokní přestavbě, byl hřbitov, škola a hospoda. Pod hospodou prodávaly masné krámy.

Cenné jsou budovy báňského ředitelství, radnice, sokolovny a zámečku Ernestina, kde se nachází Galerie Františka Drtikola.

Příbram, kostel svatého Jakuba většího na náměstí T.G. Masaryka. FOTO: Michal Ritter – Wikimedia

Nový rybník

Volnočasový areál Nový rybník je umístěn v přírodním parku s atraktivním sportovním i gastronomickým zázemím. Pořádají se zde hudební a kulturní akce, teambuildingy i soukromé oslavy. Vstup je zdarma.

Děti zaujme vodní hřiště, hobití vesnička, minizoo, vzduchové trampolíny, Rákosníčkovo hřiště, animační programy.

Dospělí se mohou vykoupat v přírodním rybníku, zahrát mini golf, zajezdit ve skateparku, na inline dráze, zacvičit na workout hřišti anebo projít bosou stezku. 

Hornické muzeum

Báňský skanzen na Březových Horách se nachází v areálu dolu Vojtěch, Anenské šachty, Drkolnova a Ševčinského dolu. Počtem historických objektů s expozicemi se stalo toto muzeum největším hornickým muzeem v České republice a jedním z největších v Evropě.

Dětem i dospělým nabízí oblíbenou jízdu hornickými vláčky, prohlídky štol, fárání výtahem, jízdu po skluzavce k obřímu vodnímu kolu, seznámení se s unikátními parními těžními stroji a rozsáhlou mineralogickou sbírkou či havířským folklórem. 

Hornické muzeum Příbram. FOTO: Václav Bešťák – Wikimedia

Orlov

Z Orlova vede výlet na vrchy Třemošná a Kazatelna. Ze západních svahů Třemošné, kde je řada mýtin, se otevírá pěkný pohled na náhorní planinu nejvyššího brdského vrcholu Tok (865 m). Asi 300 metrů dále po hřebeni se dojde k vyhlídce Kazatelna. Skalisko je tak zvaný mrazový srub. Odtud se naskýtá dálkový výhled na Příbram, za níž vystupuje Povltaví, jižněji pak Novohradské hory a vrcholky Šumavy.

Příbram z výšky. FOTO: Ondřej Ježek – Wikimedia

Kozičín

Z Kozičína se chodí k Pilskému rybníku. Původním jménem Sofiin rybník byl postaven roku 1853 jako zásobárna vody pro příbramské doly a hutě. Nyní je to největší rezervoár pitné vody pro Příbramsko. Od hráze je vidět přes vodu vrchol Brdce (839 m), jedna z brdských osmistovek.

Opravená vodní nádrž Pilská. FOTO: Povodí Vltavy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..