Tři trubky

Lovecký zámeček Tři trubky leží na soutoku řeky Klabavy (zde se horní tok ještě jmenuje  Padrťský potok) a Třítrubeckého potoka. Dostanete se k němu po modré turistické značce od obce Strašice po třech kilometrech chůze.

Zámeček byl postaven mezi lety 1888 až 1890 rakouským architektem italského původu Camillem Sittem. Vybudovat ho nechal dobříšský kníže Jeroným Colloredo-Mannsfeld, kterému patřilo zdejší panství. Název vznikl podle nedaleké hájovny a původně se mu říkalo zámeček U tří trubek. Mezi lety 1918 a 1945 byl označován jako Lovecký zámeček s občasným dodatkem „u Tří jelenů“.

Budova, vystavěná v období romantismu, měla vlastní lesnický park, který byl plný exotických dřevin. Také se zde nacházela vodárna a vodní elektrárna, dodávající elektřinu objektu. Uvnitř zámečku se nacházely malby, rytiny s loveckými výjevy a lovecké trofeje. Sloužil jako reprezentativní sídlo a základna pro pořádání honů. Po roce 1950, kdy byl výrazně rozšířen vojenský újezd Brdy, došlo k přesunu většiny exponátů na zámek Dobříš.

Bývalá vodní elektrárna s nádrží. FOTO: Mojmir Churavy (Wikimedia Commons)

Z významných hostů zámečku můžeme jmenovat prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, který zde pobýval kolem roku 1930, a jeho následovníka Edvarda Beneše, ten zde byl před okupací v roce 1938. Během druhé světové války sem byl poslán bývalý vrchní velitel německé armády Walter von Brauchitsch, kterého se tímto krokem zbavil Adolf Hitler kvůli neúspěchům na východní frontě.

Přestože se zámeček nacházel po roce 1950 na území vojenského újezdu, nebyl zničen jako spousta samot v okolí. Jezdili sem pohlaváři komunistické vlády a ministerstva obrany. Kolem roku 1985 byla provedena rekonstrukce objektu. Byla vybudována přístavba a opravil se vodovod i vytápění. Do interiéru byl přivezen luxusní nábytek.

Zámeček byl v roce 2014 prohlášen kulturní památkou společně s vodní elektrárnou a nádrží. Ta ale na rozdíl od zámečku dlouhodobě chátrá.

Po mnohaletých úředních tahanicích patří zámeček Tři trubky Vojenským lesům a statkům. V příštích letech chystají jeho generální opravu a přeměnu na centrum lesní pedagogiky spojené s turistickým infocentrem. Na odborné činnosti by se měla podílet Správa chráněné krajinné oblasti Brdy.

Comments

  1. Pingback: Naše Brdy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..