Fotbalový klub SK Černolice má dlouhou historii. Ve vesnici na konci Brd se fotbal hraje od roku 1933.

Tehdejší náčelník Josef Dubský (dnes bychom řekli předseda) zapsal do klubové pamětní knihy: „Roku 1933 sešlo se pár mladých vyznavačů fotbalového umění, aby dalo základ pro založení sportovního klubu v naší obci, což se jim z počátku těžko provádí, jelikož u starších nenalézají patřičného pochopení a hlavní podmínka života klubu jest těžko splnitelná – tj. opatření sportovního hřiště, než doufám, že i toto společnou pílí se zdaří překonati a sport v naší obci zvítězí, ku většímu rozmachu klubu a k větší spokojenosti svých zakladatelů. Já jako jeden z těch prvých přeji svému klubu na poli sportovním a společenském, aby pomohl vychovávati svému národu hochy ctižádostivé a pevné ve vůli za vítězství pro svoji vlajku. Doufám, že náš mladý klub bude kráčeti v šlépějích svých zakladatelů, kteří měli na mysli vždy jen to nejlepší a jeho další funkcionáři povedou tento na poli sportovním jakož i společenském od vítězství ku vítězství k čemuž jim přeji mnoho zdaru.“

Stavba hřiště probíhala ručně. REPRO: SK Černolice

Rivalita a vzájemná pomoc Černolice – Líšnice

První zápas hrály Černolice se sousední vsí Líšnice. Tam založení klubu proběhlo ve stejnou dobu a stejným způsobem. 18. června 1933 na domácím hřišti vyhrál soupeř 3:2. Nutno podotknout, že Líšnice hrály doma, protože Černolice ještě neměly vlastní hřiště. Kopačky, dresy i brankářské rukavice si tehdy musel koupit každý hráč obou celků, protože malé vesnické kluby na něco takového neměly peníze.

Instalace fotbalové branky. REPRO: SK Černolice

První rok nové fotbalové sezony se nesl ve znamení velkého zájmu sportovců. Byla proto vytvořena dvě mužstva, která sehrála dohromady 13 mačů. Koncem roku zapůjčil místní občan pan Šťastný fotbalovému klubu na neurčito pozemek, kde se mohly hrát domácí zápasy. První zápas na domácím hřišti sehrály Černolice 9. září 1934 proti Čisovicím. Výsledkem byla remíza 4:4. V předzápase zvítězilo nad Čisovicemi druhé mužstvo Černolic 5:1.

Odstraňování kamenů z fotbalového pozemku. REPRO: SK Černolice

Hned následujícího roku získal fotbalový klub vlastní pozemek ve stráni na Krásné vyhlídce. Zde postavili sportovci svépomocí hřiště. Hlína  a kamení se přemísťovaly krumpáčem, lopatou a na kolečku. Slavnostní otevření nového hřiště se odehrálo 5. července 1936. K tomu se konal průvod obcí, položení věnce k pomníku padlých za světové války (1. světová válka) a konečně byla na hřišti vztyčena klubová vlajka za zvuku klubového pochodu.

Fotbalový pažit je potřeba neustále zalévat. REPRO: SK Černolice

Hřiště se rozkládalo na louce pod lesem. Dnes jsou zde postaveny chaty, nalevo při staré cestě do Dobřichovic.

Válcování fotbalového trávníku. REPRO: SK Černolice

První mistrovské utkání proti Štěchovicím

Od té doby přešly Černolice z přátelských zápasů na mistrovská utkání. 22. srpna 1936 odehrály první mistrovský mač proti Štěchovicím. Zápas se do historie nezapsal nijak slavně, protože ho rozhodly zmatky a podvody, a konečný verdikt nebyl vybojován na hřišti, ale u zeleného stolu. Černolice nenastoupily v plném počtu hráčů, protože klub neměl včas pro všechny hráče vystavené asociační legitimace. Černolice proto prohrály 5:2. Po zápase se ovšem přišlo na podvod Štěchovic, které postavily cizího hráče, a Černolice za to kontumačně vyhrály 3:0 a získaly vůbec první 2 body do ligových soutěží.

Koncem 2. světové války od roku 1944 hrály Černolice jen s jedním mužstvem. Na konci roku přišly o hřiště.

Po osvobození od nacismu až do roku 1947 hrály na hřištích soupeřů. Nejprve poskytla pomoc sousední Líšnice, potom Klínec.

České brankářské rukavice BU1

Oblíbené hřiště slavných fotbalistů

Nové hřiště, v pořadí již třetí, bylo vybudováno u hřbitova nad obcí. Hraje se na něm dodnes. První zápas byl odehrán 4. dubna 1948 proti Měchenicím.

SL Černolice sice hraje v nižších ligových soutěžích, ale hrály nebo hrají zde fotbalové legendy po ukončení svých mezinárodních kariér. Mezi takové sportovní hvězdy patří například Günter Bittengel, Ivan Hašek, Jozef Chovanec, Petr Rada, Oldřich Rott, Petr Králíček a Ladislav Vízek. Velkou zásluhu na tom měl již zesnulý Luděk Macela, československý obránce, kapitán olympijských vítězů z Moskvy a posléze předseda komise rozhodčích ve fotbalovém svazu. Dlouhá léta působil také jako předseda klubu SK Černolice.

SK Černolice hrál v těchto soutěžích:

čtvrtá třída (1956 – 1966)
třetí třída (1966 – 1974)
čtvrtá třída (1974 – 1978)
třetí třída (1978 – 1984)
druhá třída (1984 – 1991)
1. B třída (1991 – 1993)
1. A třída (1993 – 1998)
krajský přebor (1998 – 2008)
1. A třída (2009 – 2021)

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..