Lesy Brdy Jinřichovka

Sucho a kůrovec ničí většinu jehličnatých lesů na území České republiky.  Zatím odolávají jen horské smrky a borovice kleč v nejvyšších horách a překvapivě také lesní porosty v Brdech.

Extrémně postižená je Vysočina a její okolí. Lesy na jihu Českomoravské vrchoviny jsou odepsané z 80  %.

Kůrovcové smrkové souše jsou vidět všude v nížinách podél velkých řek. Smrky hynou u Vltavy, na Sázavě a jejích přítocích, podél Moravy. Na Šumavě ochranáři rezignovali na lidské zásahy a rozšířili bezzásahové zóny v naději, že si příroda s kůrovcem sama poradí.

V Polabí umírají borovice lesní. Zatím je kvůli suchu registrováno 50 % umírajících stromů.

Čtěte k tématu: Borové lesy v Polabí usychají

Vláda pod vedením Andreje Babiše uvádí, že kůrovcová kalamita napadne polovinu smrkových porostů v Česku, tedy lesy o rozloze půl milionu hektarů. To by byla největší kůrovcová kalamita, kterou česká historie zaznamenala. Vzhledem k tomu, že víme, jak premiér Andrej Babiš tlumí špatné zprávy a dává důraz na dobré, lze očekávat, že mrtvých jehličnanů bude mnohem více, než polovina.

Dodejme, že v době největší kůrovcové kalamity za Marie Terezie a jejího syna Josefa II. bylo v českých lesích zastoupeno 11 % procent smrků a to ještě ve vyšších polohách, kam botanicky patří. V současnosti je jich více než 66 %.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..