Máme za sebou letní slunovrat, což znamená, že je ještě teplo, ale dny se začínají zkracovat, noci prodlužovat a k večeru už bývá chladno. Červencová svatá Anna přinese chladna z rána, po srpnové svaté Tereze mráz za nehty zaleze a
na v září na svatého Jeronýma stěhuje se k nám už zima.

Podzim je za dveřmi

Přerovský e-shop s outdoorovým oblečením Bundičky.cz , který se specializuje na dámské bundy, proto už teď prodává podzimní modely značek Kilpi, Regatta a Dare2B.

VIDEO Dámská bunda Kilpi Metrix do parku, do města, na skály i na lyže:

Bundičky.cz provozuje kromě internetového obchodu také vlastní výdejní a zkušební místo na adrese Přerov, Kramářova 31.

Outdoorové dámské podzimní bundy musejí být nejen praktické, ale také slušivé. Pánové obléknou jakýkoliv model, který jim zaručí teplo, nepromokavost a prodyšnost, ale dámy chtějí navíc módní střih a aktuální kombinaci barev.

Navíc kvůli svým tělesným proporcím potřebují střih správně vypasovaný právě pro jejich velikost.

Co musí dámská bunda vydržet?

Outdoorové dámské bundy neslouží jen na procházky v parku, ale také k náročnějším aktivitám.

Kupodivu veškeré oblečení nejvíce trpí při dennodenním nošení ve městě či na vesnici. Neustálé oblékání a svlékání, rozepínání v hromadné dopravě i v autě,  zapínání a rozepínání při různých pochůzkách, nošení batůžků či tašek, věšení na věšáky, opírání o zdi, sezení na zábradlí, občas se někde odřeme, zatrhneme či prolezeme křoví. Často v Brdech prší, koncem podzimu i sněží, v babím létě ještě pálí slunce.

Kvůli tomu by měl být být dámská bunda nejen funkční a pěkná, ale také dostatečně pevná a zároveň příjemná na omak.

Dámská podzimní bunda Regatta Kadisha. FOTO: Bundičky.cz

Turistika oproti tomu bundu zase až tak moc neničí. Pokud potřebujete podzimní bundu na výlety do přírody, je důležité, aby byla lehoučká a skladná, dala se sbalit do batůžku, ale zároveň nepromokla a neprofoukla. Platí to pro podzimní i jarní dámské bundy, ve kterých podnikáte delší vycházky nebo i vícedenní túry v pohorkách.

Běh v přírodě nebo jeho pomalejší varianta speed trekking vyžadují bundu co nejlehčí a co nejprodyšnější. Nejlepší modely se dají sbalit do sáčku, který se vejde do dlaně a vejde se do kapsy běžeckého dresu. Na nepromokavosti až tolik nezáleží, neboť běžkyně se stejně zapotí a déšť už není tak podstatný.

Horolezectví je pro bundu velkou zkouškou. Horolezkyně totiž neustále střídají extrémně náročné lezecké pohyby v rychlém tempu s klidem při jištění své lezecké partnerky nebo partnera na laně. Připomíná to neustálé střídání běžeckého sprintu a postávání na studeném větru.

Navíc se veškerá horolezecká výstroj včetně oděvu neustále odírá o skalní výčnělky, spáry, komíny a hřebeny, které horolezkyně využívají k udržení na skále. Bunda na podzimní horolezectví tedy má být pevná, nejlépe vyztužená v namáhaných místech, s kapucí, odolná proti dešti i větru a navíc ve výrazné barvě, aby byla její majitelka v případě potřeby dobře vidět. Třeba za deště, nebo když padne mlha, případně po zranění, když ji hledá horská služba nebo i vrtulník.

Dámská podzimní bunda Regatta Semita. FOTO: Bundičky.cz

Podzimní bundy samozřejmě používají ženy i na další rekreační sporty, jako je například cykloturistika nebo nordic walking. Typickými podzimními outdoorovými aktivitami na podzim je pozorování přírody včetně říje velkých zvířat, práce na zahradě, či houbaření.

Tabulka velikostí dámských bund

Míra / Velikost 

38

40

42

44

46

Přední délka od ramene cm
65
 67
68
 69  71
Obvod hrudníku cm
54
 56
59
 62  64
Obvod pasu cm     51  54  56  59  62
Délka rukávu cm     74  76  78  78  78
Obvod spodního lemu cm     47  50  52  56  58

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..