Naše cesta začala na nádraží, autobusové i vlakové jsou od sebe asi 100 metrů, a pokračovala kolem vodní plochy Hořejší obora a po Dvořákově nábřeží s bustou A. Dvořáka na náměstí T.G. Masaryka. Nábřeží i náměstí jsou zrekonstruované a vše působí čistě a upraveně.

Kostel svatého Jakuba je v centru toho hlavního příbramského náměstí, kde také sídlil báňský úřad v empírové budově až do roku 2006. Kousek dál je městské infocentrum, kde je možné získat potřebné informace a mapy.

Příbram z výšky. FOTO: Ondřej Ježek – Wikimedia

Historickou nejznámější památkou města je poutní místo Svatá Hora, cíl církevních poutí. Ani my jsme si nezapomněli prohlédnou majestátní památku shlížející na město z výšky.

Vede sem více cest. Jedna od parkoviště Svatohorskou alejí a další po  schodech, které se jmenují jak jinak než Svatohorské. Tento výstup je docela náročný, avšak s pravidelným odpočinkem lze v klidu vystoupat až nahoru k poutnímu místu.

Je to čtvercový areál s chrámem Nanebevzetí Panny Marie a nádhernou výzdobou popisující legendy Svaté hory. Místo je přístupné zdarma. Malý krámek se suvenýry potěší.

Svatá Hora Příbram. FOTO: SchiDD – Wikimedia

Naše cesta pokračovala na Březové Hory, což je část Příbrami s Hornickým muzeem svého druhu největším v České republice.

Cesta vedla druhou Svatohorskou alejí a pak na náměstí 17. listopadu skrze Příbram VII. Je to zajímavé sídliště z 50. let minulého století a stojí za pozornost. Dál jsme stoupali na náměstí J.A. Alise s kostelem svatého Vojtěcha směrem k Hornickému muzeu, které se nalézá na březohorském náměstí Hynka Kličky.

Průvodkyně nám velmi podrobně představila celý komplex muzea s možností čtyř prohlídkových okruhů a Muzea mineralogie.  Jsou zde zážitkové okruhy s jízdou pod zemí důlním vláčkem či jízda šikmou štolou po skluzavce 51 metrů a také klasické prohlídky bez větších adrenalinových zážitků, ale s velkým odborným výkladem. Každý si zde jistě vybere a v sezoně, kdy jsou otevřeny všechny návštěvnické okruhy, by zde mohl návštěvník strávit celý den.

Hornické muzeum Příbram. FOTO: Václav Bešťák – Wikimedia

Zde jsme výlet ukončili a po pěti hodinách nastoupili do městského autobusu, který nás odvezl na nádraží.

Jiří Cysař je vydavatelem webu Cysnews 

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..