Nejběžnějším trilobitem v okolí Jinců byl konínský ráček / Ellipsocephalus hoffii. Byl to běžný druh na území celých Čech, který je zastoupen jako zkamenělina v horninách především Barrandienu (Český kras, Brdy, Plzeňsko, okolí Prahy).

Tehdy byly Brdy pod vodou v mělkém teplém moři a nacházely se v tropické oblasti. Umírající trilobiti zapadali do bahna na dně, které zkamenělo a stala se z něho břidlice. Právě v jejích vrstvách se nacházejí trilobiti na Jinecku. Proto má městys Jince ve znaku trilobita.

Znak městysu Jince. Polcený štít vpravo modrý a vlevo červeno-černě dělený. V pravém poli vyniká kvádrová hradební zeď se čtyřmi viditelným stínkami cimbuří stojící na hoře nahoře skalnaté a dole zalesněné, vše přirozených barev. V levém poli nahoře dva zkřížené cvočkařské hřeby, dole trilobit, obojí stříbrné.

Trilobiti jsou pojmenování podle tvaru těla tvořeného hlavou a třemi laloky, prostředním a dvěma bočními. Tito dávno vyhynulí členovci žili na dně teplého moře, pohybovali se chůzí na mnoha nohách, některé pozdější druhy se vznášely ve vodě. Do dnešních dob se z nich zachovaly krunýře, ve kterých žili. Jak během života rostli, svlékali je a odhazovali. Narůstali do velikosti od 1 milimetru do 90 centimetrů.

Ellipsocephalus hoffii, trilobit zvaný konínský dráček nalezení v Jincích. FOTO: James St. John – Wikimedia

Mezi jejich úhlavní nepřátele patřili velcí hlavonožci, dravé ryby a draví členovci dinokaridi. Požírali se též navzájem, neboť mezi trilobity se našly i dravé druhy.

Potravu si cpali do úst víčkem na spodní straně horního okraje hlavy. Živili se převážně z bahna na dně.

Katastrofální vymírání postihlo i trilobity

Poprvé se objevili v kambriu (před 550-530 miliony let), vyhynuli během planetární katastrofy mezi permem a triasem (před 252 miliony let). Při tak zvaném permském vymírání zahynulo 78-96 % veškerých živočichů na Zemi včetně trilobitů.

V současnosti je popsaných přes 15 000 druhů trilobitů.

Joachim Barrande: inženýr, který se změnil ve vědce

V Jincích objevil a důkladně popsal trilobity francouzský vědec Joachim Barrande (1799-1883). Zvláště se zaměřil na lokalitu ve stráni Vinice. Kopání a sbírání trilobitů je zde přísně zakázáno a pokutováno! Barrande se dostal do Čech jako inženýr, který vyměřoval trať Lánské koněspřežky. Během výkopů a násypů pro železnici v okolí Skryjských jezírek si všiml, že v kamení se nacházejí zkameněliny pravěkých zvířat. Po dostavbě trati zůstal v Čechách a stal díky svým systematickým výzkumům největší postavou paleontologie.

Trilobiti z Jinců. FOTO: James St. John – Wikimedia

Zajímavosti brdské přírody

Kodymirus vagans – nejstarší fosilie

20 rašeliníků v Brdech

Orobinec stříbrošedý

Listonoh letní


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..