Provazec turisté

Hřeben z Provazce (639 m) na Holý vrch (632 m) je jedno z velmi zajímavých míst v Brdech, kam nevede turistická značka a vlastně ani žádná cesta.

Při tom je to kopec, který stojí nedaleko frekventované, červeně značené hřebenové turistické značky přes celé Hřebeny, a zároveň nad silničním sedlem mezi Hostomicemi a Příbramí.

Kdo a proč zeď postavil?

Severovýchodní část hřebene u Provazce je velmi skalnatá. Mezi Holým vrchem a Provazcem je nasucho postavená kamenná zeď o délce jeden kilometr. Je pobořená, ale stále stojí úseky vysoké až dva metry. Podobná teď potom stojí pod hřebenem v údolí zvaném V zabitých. Účel zdi není jasný a dokonce se ani neví, kdy byla postavena.

Zeď na Provazci. FOTO: Mates

Místní historici se kloní k názoru, že šlo o hranici panství Hořovického (Jineckého) a Hlubošského. Zároveň na tomto hřebenu probíhaly historické hranice panství Hluboš, Jince, Hostomice, Pičín, Dobříš a Buková. Důvodem stavby zdi mohla být snaha, aby zvěř nepřebíhala mezi panstvími.

Jisté je, že komárovské, jinecké a dobříšské hutě dobývaly železnou rudu na Hřebenech. Nejvýznamnější ložiska byla na nedalekém Komorsku, v oblasti zaniklé obce, kde krevel obsahoval až 50 % železa a hnědel 25-38 %. Další důl byl na vrchu Písek. Na přelomu 19. a 20. století zde byla vybudována Eliščina rozhledna jako první stavba svého druhu v Brdech. Dnes zde stojí radar Řízení letového provozu.

Zimní cesta na Provazec. FOTO: Mates

Husitská bitva V Zabitých

Za husitských válek Brdy rozdělovaly katolíky (Karlštejn, Plzeň) a kališníky (Příbram, Březnice). Pražský arcibiskup Konrád z Vechty přešel na stranu podobojí a s ním i příbramští občané. Někteří historici odhadují, že údolí V Zabitém mohlo být bojištěm, kde se odehrála na tehdejší dobu neobvykle krvavá řež roku 1422. V roce 1876 postavil Jan Zykán na tomto místě pomníček s husitským kalichem, který zároveň upomínal jeho zesnulého čtyřletého syna, který se zde smrtelně popálil při klukovském skákání přes oheň.

Brdy na Komorsku. FOTO: Mates

Jak se na Provazec dostat

Na Provazec se nejlépe dostaneme ze sedla na rozcestí červené hřebenovky a silnice Příbram – Hostomice. Několik aut zaparkuje na štěrkovém lesním parkovišti. Odtud jdeme pěšky na západ po červené značce zhruba 200 metrů k jezírku Pod Provazce, které bývalo umělou vodní nádrží. Lokalita se nazývá U Jelena. Odtud stoupáme zalesněným terénem k jihozápadu přímo po plochém hřebeni až na Provazec. Nebo po červené značce pokračujeme dalších 200 metrů do míst, kde se betonová cesta stáčí mírně vpravo. Zde odbočíme doleva na nenápadnou lesní cestu, která nás hustým porostem dovede na Provazec.

Doporučené vybavení

Batoh 25 llékárničkachytré hodinkyoutdoorový mobilpapírová mapa, peníze, doklady, platební karta. Nepromokavá bundarukavicefunkční prádlosoftshellová bundaoutdoorové kalhoty, teplé ponožky, čepice, kotníkové pohorky. Horké pití v termosce a jídlo. Kompaktní fotoaparát. V hlubokém sněhu se mohou hodit trekingové hole a návleky na boty.


Zobrazit místo Mountains – hory – skály – rocks na větší mapě

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..