posilovna

Boj s nežádoucím tělesným tukem je při snaze o zdravější a vypracovanější postavu běžnou výzvou, které čelí mnoho lidí. Naštěstí existuje rozmanitý seznam strategií, které vám na této cestě pomohou, od základních cviků až po vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) a od dodržování výživné stravy až po zavádění různých stravovacích návyků, které podporují ztrátu tuku. Při tomto zkoumání strategií odbourávání tuků se ponoříme do praktických názorů sportovců a odhalíme nejúčinnější a nejudržitelnější přístupy, které vám pomohou dosáhnout vašich fitness cílů a změnit vaše tělo k lepšímu. 

Ať už jste fitness nadšenec, který se snaží shodit několik zbývajících kilogramů nebo gramů tuku, nebo někdo, kdo teprve začíná svou cestu za zdravím, tento článek vás vybaví znalostmi, které vám umožní činit informovaná rozhodnutí ve vaší snaze o štíhlejší a zdravější postavu.

Jak zvolit dietu a co by nemělo chybět?

Káždý má preference při jídelníčku jiné, avšak při hubnutí je to poněkud jednoznačné. Základem jídelníčku při hubnutí je mít větší výdej než příjem, tudíž jíst méně kalorií denně než kolik jste schopni za celý den spálit. Neznamená to však, že by jste měli omezit stravování obecně. Při jakékoliv fázi ať už hubnutí nebo nabírání je nejdůležitejší pravidelnost stravování. Jíst každé 2-3 hodiny je základ pro tělo aby mělo dostatečný příjem energie.

Sportovci tedy doporučují si nejprve zvyknout na pravidelnost stravování a mít tak jídelníček pod kontrolou. Poté nastává teprve fáze kdy je čas upravit samotné stravování. Spoustu lidí má za to, že tuk je při hubnutí špatný a je potřeba se mu vyvarovat, to jsou však na omylu. Během diety je hlavní omezit sacharidy a cukry, které nám dosud doplňovaly energii a tak je nutné je nahradit a to právě zdravými tuky. Přírodní zdravé tuky totiž nejsou nic špatného a naše tělo je k běžnému fungování potřebuje. Jedná se tedy například o tuk ve výrobcích z ořechů, semínek, vloček a tak dále. Tyto tuky nám ideálně doplní energii během diety a také zaženou chuť na sladké.

V poslední fázi, kdy máme náš jídelníček zcela pod kontrolou je na místě si podrobně vypočítat kolik by jsme čeho měli jíst. Toto záleží na celkové hmotnosti a věku, ale existuje dnes spoustu online nástrojů nebo fitness odborníků, kteří vám pomohou si naplánovat podrobný jídelníček podle počtu kalorií a tak dále. Pro pokročilé a odhodlané sportovce jsou zde i látky jako například Cardarine neboli GW-501516, která zlepšuje výkonnost a velmi dobře pomáhá při shazování tuku. Je však důležité si o této látce zjistit maximum před zvažováním o jejím užívání. 

Tréninkový plán a strategie pro hubnutí

Vysoce intenzivní intervalový trénink (HIIT) je velmi účinnou metodou pro hubnutí a redukci tuku. Střídáním krátkých úseků intenzivního cvičení s krátkými obdobími na zotavení zvyšuje HIIT srdeční frekvenci a zrychluje metabolismus. To vede ke zvýšenému spalování kalorií i po skončení tréninku. Součástí tohoto tréninku může být i tzv. kruhový trénink, při kterém vystřídáte více cviků, které vám pomohou zapojit více svalů v těle, zvýšit tepovou frekvenci a spalovat tak více energie.

posilovna
Posilovna je základem zdravého životního stylu. FOTO: Biaxol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..