survival

Ve dnech 28. ledna až 2. února se po dlouhé kovidové pauze uskutečnil v Jeseníkách 27. ročník mezinárodního mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2024.

Letošním vítězem se stal tým 13. dělostřeleckého pluku Jince. Na druhém místě se umístil tým Agentury logistiky Stará Boleslav a třetí medailovou pozici obsadilo družstvo  z 53. pluku průzkumu a elektronického boje Opava.  

Dělostřelci z Brd tak ještě povýšili svůj úspěch z roku 2019, kdy skončili druzí.

survival
Vítězové z Jinců. FOTO: David SkPod KYSIO AČR

Armádní přírodní víceboj

Armádní Winter Survival je vytrvalostní víceboj simulující  činnost tříčlenných vojenských hlídek v zimním horském terénu. Čtyřdenní závod pořádá  Generální štáb Armády České republiky a organizačně zabezpečuje Univerzita obrany. 

České týmy jsou lepší

Na předních příčkách byly výsledné body týmů velmi těsné. 2. místo (s 1299 body) a 3. místo (s 1186 body) dělilo pouhých 13 bodů. Vítězný tým si udržoval vedení od  prvního dne závodu, a proto nebylo jeho vítězství velkým překvapením. V rozhovoru  vítězové přiznali, že jim odebrání lyží kvůli nedostatku sněhové pokrývky během 2.-3. dne  závodu spíše pomohlo. Projevila se jejich silná stránka v rychlých přesunech bez lyží reflektující vysokou úroveň jejich fyzické zdatnosti. 

survival
Vojenský biatlon. FOTO: David SkPod KYSIO AČR

V závodě Winter Survival tradičně excelují české týmy. V minulých ročnících se často zahraniční týmy na stupně absolutních vítězů vůbec nepostavily. Letos se stal  ze zahraničních účastníků nejúspěšnější tým Francie, ale i přesto jejich výkony stačily až na 7. místo. Tým aktivních záloh, který se v historii závodu objevil poprvé, se mezi  profesionálními vojáky umístil na úctyhodném 17. místě. 

survival
Radost na lyžích. FOTO: David SkPod KYSIO AČR

Za výhru každého závodníka lze považovat fakt, že nebyl žádný z týmů diskvalifikován. Závod se nesl v duchu fair play. Nedošlo k žádnému vážnému zranění. Nabyté  zkušenosti získané absolvováním závodu si vojáci ponesou ke svým jednotkám, kde je  budou moci implementovat do výcviku a předávat je dál.

DEN PO DNI: Podrobnou fotoreportáž si přečtěte zde

důstojník
Winter Survival Jeseníky. FOTO: David SkPod KYSIO AČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..