hadí královna

TEST Dámské pohorky na těžší turistiku, lehčí lezení a feráty prodává renomovaný německý výrobce Meindl pod názvem Litepeak GTX Lady. Pánský model stejného jména je stejný, jen trochu těžší a pevnější.

Meindl Litepeak GTX Lady je podle německého výrobce boty na klasický treking. Zvládá jakýkoliv horský terén v letních podmínkách. Znamená to, že obuté turistce nevadí skála, bláto, mokrá tráva, trochu firnu ani suť. Dobře zvládá i kovové kramle a lana na ferátách.

Po třech letech zkušeností doporučujeme nosit spíš menší zátěž, batoh zhruba do 10 kilogramů. To je pro orientaci váha vybavení na celodenní horské lezení, výstroje na ledovcovou túru nebo třeba kompletní turistická výzbroj na víkend včetně spacáku, karimatky, stanu, jídla a pití.

Těžší batohy vyžadují robustnější pohorky než jsou Meindl Litepeak.

pohory Meindl
Na vrcholu Kalbling v Alpách. FOTO: Kuba Turek

Univerzální trekingová obuv

Meindl Litepeak GTX Lady patří do kategorie trekingových bot B. Jsou to tedy pevné, nepromokavé, kotníkové pohory. Zároveň jsou lehké, pohodlné a v rámci možností prodyšné. Zajišťuje to kombinace semišové kůže a textilu. Voděodolnost a při tom odpařování potu zaručuje membrána gore-tex.

Poskytují komfort měkkého došlapu a zároveň tvrdé podrážky Vibram ulehčující chůzi v kamenitém a skalnatém terénu.

Pod špičkou je rovná přilnavá plocha do oblouku, která ulehčuje lezení po skalách i na ferátách. Zbytek podrážky tvoří hrubý traktorový vzor pro dobrý záběr v jakékoliv terénu. Botu chrání proti okopání pogumovaná obsázka.

Specialitou testovaných bot jsou odolné tenké drátky, který vedou zepředu od tkaniček vzadu okolo Achillovy šlachy a z boku okolo kotníků. Jsou skryté v gumových lamelách. Systém stažení patní části bot se u Meindlů jmenuje Variofix 3. Během našeho testu fungoval výborně.

Meindl Litepeak Lady GTX pohory
Pohodlné dámské pohorky Meindl Litepeak Lady GTX. FOTO: Kuba Turek

Obuv Meindl Litepeak GTX Lady se vyrábí v mnoha barevných kombinacích. V Česku se nejlépe prodává blackberry/orange, tedy vínový svršek s oranžovo-černými tkaničkami a poutky. 

Odolnost a komfort

Kromě pohodlí a jistoty na skalách oceňujeme na testovaných botách nejvíce jejich odolnost. Po třech letech turistiky, lezení a ferát na nich není vidět známky většího opotřebení. A to se o ně příliš nestaráme. Nejhorší bláto umyjeme čistou vodou. Boty necháme vyschnout a párkrát do roka je nastříkáme impregnačním sprejem. Nejčastěji používáme českou značku NanoConcept, protože ji máme vyzkoušenou, ale jistě je srovnatelná s jakýmikoliv jinými impregnacemi.

Protože se majitelce testovaného páru bot „rozplácla“ noha kvůli věku, musela požádat ševce, aby jí jednu botu v oblasti halluxu vytáhl o necelé číslo. Za pár stovek korun to udělal. Nebylo třeba narušit gumovou obsázku, goretexovou membránu ani kožený svršek.

Výborné hodnocení získaly pohory Meindl Litepeak GTX v testech spotřebitelských časopisů napříč Evropou. Vybíráme německý Stiftung Warentest (gut – 1,9 z 5), rakouský Konsument (gut – 77 %), německý Outdoor (sehr gut), rakousko-německý Alpin (sehr gut), německý Wandermagazin (sehr gut – 92 %).

Jak jsme testovali

V botách od Meindla jsme chodili, lezli a slaňovali. Šetřili jsme si je na náročnější akce, a proto jsme vynechávali obyčejnou turistiku.

Například jsme se zúčastnili tradičního posledního slanění horolezců ve Svatém Janu pod Skálou.

Vylezli jsme v nich podstatnou část velmi dlouhé horolezecké cesty Schmitt 4- UIAA na Ödsteinkarturm a Festkogel v Gesäuse. Do lezeček jsme se přezuli až pod 29. klíčovou délkou.

Sólo bez jištění jsme si stříhli v těchto botách cestou Nordwestgrat 3 UIAA na Kalbling také v Gesäuse.

Lehké lezení jsme zvládli na Hadí královně v Brdech. 

Turistický pochod smrti proložený hřebenovým lezením jsme si užili na Brunnkogel v Höllengebirge. Lezení v pohorkách dosahovalo 2+ UIAA a často se stoupalo i sestupovalo v travnatém, hlinitém nebo suťovatém terénu. 

Exponovanou ferátu Mein Land – Dein Land B/C na Predigtstuhl v Salzkammergut jsme přeběhli téměř s prstem v nose.

Zimní pěší výlet na Obří hrad nad Popelnou na Šumavě jsme absolvovali v testovaných botách a teplých ponožkách.

 Meindl na Horydoly: Věčný Meindl Island Pro a Meindl Lhotse Lady a Meindl Perfekt

Hadí královna
Horolezkyně leze Jihozápadní hranu na Hadí královnu poblíž Plešivce. FOTO: Kuba Turek

Meindl Litepeak GTX Lady

Svršek: semišová kůže, textilie
Membrána: gore-tex
Vložky: Air-active Soft Print drysole
Podešev: Meindl Multigrip 3 Alpin Light Vibram
Hmotnost: 480 g (jedna bota velikosti 4,5)
Velikost: 3,5 – 9
Utažení: tkaničky v poutkách od kotníky daleko do špičky a zpevnění patní číásti Variofix 3

Orientační cena: 5100 – 6800 Kč, ve značkovém obchodě 7500 Kč

INFO: Meindl – výrobce, Meindl – český dovozce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..