tenis

Nejspíš z vás nebude Navrátilová, Lendl, Agassi, Becker, Nadal, sestry Williamsovy ani Djokovič, ale užít si tenis můžete se stejnou vášní a radostí jako oni. 

Potřebujete k tomu jen tenisovou raketu, tenisové míčky, tenisové oblečení a obuv, tenisovou tašku nebo batoh.

Nejslavnější světová tenistka hrála pod Brdy

Hrát můžete v nejbližším okolí Brd na kurtech v téměř každé vsi i městě. Když se pořádně rozhlédnete okolo sebe, uvidíte i mnoho soukromých kurtů na zahradách u rodinných domů či rekreačních objektů. Velké tenisové haly a kurty pod širým nebem najdete například v Mníšku pod Brdy, Příbrami, Březnici, Dobříši, Spáleném Poříčí, Řevnicích, Líšnici a Radotíně.

Ostatně nejlepší teniska všech dob Martina Navrátilová hrála od dětství za tenisový oddíl LTC Řevnice, v němž provozovala tenis i její babička Anežka Semanská-Boučková. Dnes je jeho čestnou členkou, ačkoliv je sportovním světem považována spíše za Američanku s českými kořeny než za Češku.

Ať hrajete dvouhru nebo čtyřhru, budete kromě technického umění a fyzické zdatnosti potřebovat stejné vybavení. Podívejte se na https://tennis-zone.cz, co budete potřebovat a kolik to stojí.

tenis
Lleyton Hewitt. FOTO: Carine06 – Wikimedia

Tenisové rakety

Vhodná tenisová raketa je základem pro dobrou hru. Při nákupu je nutné realisticky ohodnotit své schopnosti. Jinou raketu potřebuje začátečník, jinou pokročilý tenista a zcela jinou profesionální hráč.

Nejdůležitější kritéria k výběru rakety:

  • * Velikost hlavy – amatéři potřebují větší hlavu
  • * Balanční bod – amatéři vyvažují raketu na střed, pokročilí hráči blíže k rukojeti
  • * Tvar rámu – amatéři využívají širší rámy
  • * Raketový grip – držadlo se vybírá dle tvaru a velikosti ruky
  • * Hmotnost rakety – amatéři ocení lehčí rakety

Výplet rakety určený pro amatérský tenis je měkčí a vyrobený z měkčích strun, než jaké používají vyspělí hráči. Rekreační hra by totiž měla být spíš komfortní a amatéři tím šetří své klouby a šlachy. Tvrdší napletení naopak zajistí přesnost a cit, ale vyžaduje od hráče technickou vyspělost a sílu.

Někteří tenisté zvyšují pohodlí různými omotávkami, které se prodávají ve mnoha typech přesně podle jejich požadavků.

Tenisové míčky

Na první pohled by se zdálo, že při tenisu je míček jako míček. Maximálně je některý bílý a jiný žlutý. Pravda to je pouze v případě, že si jen občas jdete pinknout o zeď a o dobrou hru vám vlastně ani nejde.

Při dvouhře i čtyřhře ovšem pozná i začátečník, že míčky se chovají na každém povrchu různě. Navíc se jinak opotřebovávají a také jsou jinak vidět. Na antuce a trávě se proto hraje s tenisáky určenými pro měkký povrch a na betonu, asfaltu a dalších umělých površích s tenisáky určenými pro tvrdý povrch.

Pokud se spokojíte s průměrem, nejspíš si koupíte univerzální míčky, se kterými si dobře zahrajete na jakémkoliv povrchu. Je to ovšem kompromis jako každý jiný – hraje se s nimi všude slušně, ale nikde špičkově.

Velký výběr tenisových míčků najdete zde: https://tennis-zone.cz/mice/

tenis
Sběrač tenisových míčků ve Wimbledonu. Carine06 – Wikimedia

Tenisové oblečení a obutí

Doby, kdy se hrálo výhradně ve sněhobílém oblečení, dámy v sukních a pánové v dlouhých kalhotách, už minuly. Nostalgicky na ně vzpomínají naši otcové a matky. Jistě měl tehdejší tenisový dress code něco do sebe – vyjadřoval úctu k soupeřům, divákům a konec konců i k sobě.

Jenže jak šel čas a tenis se stával lidovým sportem, sukně i kalhoty se zkracovaly, košile s límečkem nahradila trička, až si dnes může na kurt obléknout kdokoliv cokoliv. Tedy s výjimkou Wimbledonu, kam pořadatelé nepustí ani největší světové hvězdy bez předepsaného bílého sportovního úboru.

Klasické oblečení na tenis je ovšem i dnes mezi amatéry a také profesionály spíše světlé nebo dokonce bílé. Triko a krátké kalhoty jsou akceptovatelné pro všechny. Muži nosí spíše triko s límečkem, ženy volí kombinaci topu a minisukně.

Tenisové boty jsou velmi důležité nejen kvůli hře samotné, ale také chrání zdraví. Omezují výrony a přetížení svalů, kloubů i šlach. Vždyť tenis je hra, kde se neustále startuje na míč, brzdí a zase rozbíhá. Desátka krátkých ale ostrých sprintů a zastavené téměř na místě patří ke každému zápasu.

Každý typ tenisek nabízí vlastnosti, které se hodí buď na tvrdé nebo měkké povrchy. Samozřejmě je možné hrát na rekreační úrovni v jakýchkoliv teniskách, ale každý tenista velmi rychle pozná, že jsou lepší speciální boty na antuku (k míči hráč doklouže), trávu (povrch klouže sám o sobě) a beton (každý míč je třeba doběhnout na doraz).

tenisový kurt
Tenisové kurty v Průhonicích. FOTO: Kuba Turek

Kšiltovky, čelenky, nátepníky a potítka jsou módní doplňky a hráčům vytvářejí image. Výborně se na nich vyjímají sponzorská loga. Jejich hlavní účel je ovšem ryze praktický. Nátepníky sají pot, který stéká z loktu na dlaň. Raketa v ruce díky tomu neklouže. Čelenka saje pot z čela a ten pak nezatéká do očí. Dlouhovlasým mužům u ženám drží vlasy, aby jim při sportu neomezovaly rozhled. Kšiltovky nebo i jen samotné kšilty stíní slunce, pokud hrajete proti němu.

Vyberte si tenisovou tašku zde: https://tennis-zone.cz/tasky/tenisove-tasky/

Taška nebo batoh?

Raketu do ruky, do kapsy dva tenisáky a hurá na to! To je samozřejmě možné, jestli nejste nároční nebo pokud bydlíte hned vedle tenisového klubu. Jinak si jistě pořídíte tenisovou tašku nebo tenisový batoh. První se hodí na dva krátké přenášení výbavy z auta na kurt a zpět, druhý je vhodný na delší cesty třeba hromadnou dopravou, nebo pro děti a mládež.

Speciální tenisové zavazadlo má oddělené prostory pro několik raket, míčky, tenisové oblečení, tenisky, ručník, hygienické potřeby, náhradní oblečení a také na odložení drobností jako jsou klíče, doklady, peníze a mobilní telefon.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..