Hodinky Festina

Brdy jsou požehnanou zemí pro cyklistiku. Na Hřebenech řádí mountainbikeři, ve Středních Brdech jsou lesy protkané úžasným množstvím lesních silniček k radosti cykloturistů a elektrocyklistů, na vedlejších silnicích v podhůří je eldorádo silničních cyklistů.

K cyklistice v jakékoliv podobě se náramně hodí náramkové hodinky Festina. Mají v sobě zakódovaný tento sport, jako žádná jiná značka.

Tour de France

Hodinky Festina jsou spojené s Tour de France. Roku 1990 byl založen profesionální cyklistický tým Festina. O čtyři roky později tento největší světový závod vyhrál. V ročníku 1997 vybojoval Richard Virenque v dresu Festina celkové druhé místo. Další týmový leadeři se při tom pohybovali na medailových pozicích nejdůležitějších světových etapových soutěží i jednodenních monumentů. V letech 1992-2016 se Festina zároveň starala o veškerou časomíru Tour de France.

Cyklistický PRO team Lotus-Festina byl původně založen jen kvůli reklamě. Značka se tímto krokem spojila se silniční  cyklistikou. Velký sportovní úspěch čekal jen málokdo.   

hodinky Festina
Hodinky Festina Bike Chrono. FOTO: Hodinkovna.cz

Výrobce hodinek ovšem nezaváhal a jednu ze svých hlavních kolekcí pojmenoval Festina Tour de France. Dodnes se tato hodinková řada příliš nezměnila, jak je nadčasová. Mírně vylepšené verze se v současnosti prodávají pod názvem Festina Chrono Bike. Sportovní chronografy jsou pro tuto značku ikonické.

Mezi sportovně laděnými hodinkami lze vybírat také modely, které je možné nosit do společnosti. Festina každoročně představuje nové nebo inovované zlaté, titanové a hliníkové hodinky. Od roku 2009 vyrábí keramické hodinky.

Popularitu už desítky lez neztrácí hodinky Festina Automatic.

Hodinky Festina
Hodinky Festina Titanium Chronograph. FOTO: Hodinkovna.cz

Století švýcarských hodinářů

Název značky Festina pochází z latinského rčení Festina lente. Česky se překládá spěchej pomalu a vyjadřuje rovnováhu mezi rychlým rozhodováním a důkladným rozmýšlením. Je připisováno římskému císaři Augustovi, česky se mu říká Oktavián, který byl známý svojí obezřetností a k tomu nabádal i armádní velitele. Byl v tom velmi úspěšný a Řím za jeho vlády před koncem letopočtu dosáhl největší moci jako globální velmoc.

Už od Augustovy doby je symbolem tohoto jednání delfín obepínající kotvu. To respektuje i značka Festina.

Hodinářská firma Festina byla založena ve Švýcarsku roku 1902. Dílna sídlila ve městě La Chaux-de-Fonds na půl cestě mezi Bernem, Ženevou a Basilejí. Malou rodinnou firmu koupil roku 1935 podnikatel Willy Burkhard von Wilhelm. Během 2. světové války se pánské hodinky vyráběly ve Španělsku. V roce 1975 získal Festinu známý milovník hodinek Georg Ulmann. Klenotnická firma Lotus vlastněná Miguelem Rodriguezem koupila Festinu roku 1984.

Během 80. let proběhla v hodinářském oboru quartzová revoluce. Strojky v hodinkách se obrovsky zpřesnily a zlevnily. Švýcarské exkluzivní značky na to reagovaly orientací na bohaté zákazníky. Oddělil se segment levných digitálních hodinek od drahých mechanických hodinek, které slouží kromě měření přesného času také jako šperky a předměty sebeprezentace majitelů. Festina zůstala na straně drahých exkluzivních modelů. 

Hodinky Festina
Dámské hodinky Festina Retro. FOTO: Hodinkovna.cz

V roce 2017 se Festina rozkročila od cyklistiky k městskému lifestyle. Na významu získaly designové ženské hodinky.

Na sport ovšem nezapomíná! Od roku 2020 prodává špičkovou kolekci titanových hodinek se safírovým sklíčkem nazvanou Titanium Sport.

Hodinky Festina
Hodinky Festina Titanium Chronograph. FOTO: Hodinkovna.cz

Od loňska se prodávají chytré hybridní hodinky Festina Connected a Festina SmarTime. Jedná se kombinaci analogových hodinek a elektronického modulu, který se přes Bluetooth připojuje k chytrému telefonu.

Festina vyrábí nadále hodinky s quartzovým mechanismem na bateriový pohon a zároveň s mechanickým nátahem.

Hodinky Festina
Hodinky Festina Multifuncion. FOTO: Hodinkovna.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..