Slepucha

Začátek brdských Hřebenů je komplikovaný pro turisty, cyklisty, geology a také horolezce. Nad Prahou se nejprve zvedá bachratý Cukrák, následují chaotické rovinky u Jíloviště, několik hlubokých údolí, Černolické skály, mohutný zalesněný hřbet u kláštera Skalka…

Kromě pevných buližníkových věží najdeme lámavé porfyrové útesy. Lezli jsme na skále Slepucha v údolí Všenorského potoka.

Slepucha
Horolezec slaňuje skálu Slepucha. FOTO: Kuba Turek

Pro geology: Všenorským potokem končí Kopaninská vrchovina (pro laiky jde o masív Cukráku) tvořená odolnými ordovickými křemenci a proterozoickými porfyry a porfyrity, vzniklými před 2 milardami let, a za ním začíná Studenská vrchovina (laicky řečeno jde o Hřebeny) tvořená ordovickými křemenci, které byly před 460 miliony lety plážovým pískem v chladném moři u 60. rovnoběžky na jižní polokouli.

Pro horolezce: Zatímco samostatné věže Čertových skal u Černolic na terénním hřbetu jsou tvořené pevnou skálou, nedaleké okrajové skály Slepucha v údolí Všenorského potoka jsou rozlámané.

Pro turisty: Všenorský potok je jeden z mála stálých vodních toků v okolí. Prorazil si cestu napříč Brdy mezi dvěma geologickými celky podél jejich dělící linie, kde je hornina nadrcená a tím pádem nejměkčí.

Slepucha
Horolezkyně se připravují k lezení na úpatí skály Slepucha. FOTO: Kuba Turek

Slepí prvolezci

Na Slepuchu vede 8 lezeckých cest. Žádná není hezká. Ani jedna není zajištěná. Všechny nabízejí lámavou a zarostlou skálu. Ze všech se sestupuje pěšky. Leze se tady jednou za uherský rok.

Výška lezeckých cest je do 20 metrů. Skála je obrácená k jihozápadu. Název získala od Tyfloturistického oddílu, který sem podnikl první horolezecké výpravy a vylezl většinu prvovýstupů. S trochou škodolibosti je nutné dodat, že až na Jana Daga Puše, který vše zosnoval, bylo pro ostatní lepší, že neviděli, do čeho jdou.

CLIMBING GUIDE: Slepucha – skála pro nenapravitelné romantiky

Slepucha
Slepucha, skalní lezení. FOTO: Kuba Turek

Doprava

Slepucha je nevýznamné a horolezecky málo zajímavé skalisko, že se tady nevyplatí lézt celý den. Jedna či dvě cesty mohou posloužit jako povyražení během houbařské výpravy, turistické túry nebo projížďky na horském kole. A také jako připomenutí, jak se leze po vlastním jištění na horách v neznámém terénu.

Nejkratší přístup vede pěšky z Černolic ze zastávky Nový Dvůr, kam zajíždí příměstský autobus č. 448 z Dobřichovic a Mníšku pod Brdy. Necelý kilometr do údolí pod skálu nás dovede červená turistická značka.

Pokud místo autobusu pojedeme autem, zaparkujeme zdarma pod Černolickými skalami na malém lesním parkovišti. Přijít je možné také po neznačených cestách proti proudu potoka od vlaku ve Všenorech (3 km) nebo po proudu potoka od autobusu v Řitce (3 km). 

Slepucha
Slepucha. Na kole lze dojet až na temeno skály. FOTO: Kuba Turek

Doporučené vybavení

Sedací a hrudní úvazek, lano 50 m (raději dvojité), lezecký batoh, 7 expresek, 3 karabiny se zámkem, jistítko, lezečky, helma, smyčky, vklíněnce a friendy, outdoorový mobil, lékárnička, kompaktní fotoaparát, mapa, jídlo a pití (do hospody je daleko), pojištění.

Černolické skály a a Černolice
Z temene Slepuchy je dobře vidět Černolice a Čertovy skály. FOTO: Kuba Turek

Nejnověji je Slepucha popsána v horolezeckém průvodci Hřebeny a okolí od Martina Mašáta (2020). Koupíte ho v knihkupectví Kosmas.

Hřebeny, horolezecký průvodce
Martin Mašát: Hřebeny a okolí. Horolezecký průvodce. REPRO Horydoly

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..