odpadky cyklisté

Na dvě stovky dobrovolníků dorazily v sobotu do Chráněné krajinné oblasti Brdy na velký jarní úklid přírody před hlavní sezónou. Během akce, kterou pořádala facebooková skupina milovníků Brd ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky, prošli přes tři sta kilometrů turistických tras a cyklostezek, jejichž okolí uklidili od odpadků.

Akce se tak zúčastnil přibližně stejný počet lidí jako v loňském roce, kdy měla akce pořádaná facebookovou skupinou CHKO Brdy premiéru. Výrazně se však rozšířil počet tras i jejich délka. Do bývalého vojenského újezdu dobrovolníci nastoupili na bezmála čtyřech desítkách tras o celkové délce 341 kilometrů. Rozsahem tak šlo o největší dobrovolnickou akci, která se v CHKO Brdy od otevření této unikátní přírodní oblasti veřejnosti v roce 2016 odehrála.
Oproti loňskému roku byl podle pořadatelů objem odpadků v lese menší, podle ředitele brdské lesnické divize VLS Davida Novotného, který se akce s rodinou také zúčastnil, to však platilo jen pro trasy, které prošly úklidem i v minulém roce.

„Naopak na nových trasách bylo množství srovnatelné s loňským rokem. Nicméně počasí nám přálo, při úklidu jsme míjeli spoustu turistů a cyklistů, všichni se chovali přátelsky a byli dobře naladěni. Někteří nadšenci uklidili během dne i více tras a prostřídali se na nich celé rodiny. Všem dobrovolníků i pořadatelům patří velký dík za jejich aktivní přístup,“ řekl ředitel brdských lesníků Vojenských lesů a statků David Novotný.

odpadky cyklisté
Cyklisté čistili stezky v Brdech. FOTO: archiv VLS

Mezi dobrovolníky dominovali lidé z Příbramska, kteří tvoří jádro facebookové skupiny CHKO Brdy, do brdské vrchoviny ale dorazili také dobrovolníci z Prahy nebo i Mariánských lázní na západě Čech. Pytle s odpadky, které s pomůckami na úklid zajistili Vojenské lesy, a také rozměrnější předměty dobrovolníci zanechávali na okrajích cest. Kromě drobného odpadu vynášeli z lesa pneumatiky, ale i rámy kol nebo součástky osobních vozů.

„Vojenské lesy a statky během tohoto týdne zajistí svoz veškerých pytlů a objemnějšího odpadu ponechaného u lesních cest,“ dodal David Novotný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..