Černochová a Vohradský

Ministryně obrany Jana Černochová jmenovala nového ředitele státního podniku Vojenské lesy a statky. Servisní organizaci ozbrojených sil, která hospodaří v lokalitách se strategickým významem pro obranu státu, povede dosavadní ředitel lesnické divize Mimoň Roman Vohradský, který ve výběrovém řízení od odborné komise získal nejvyšší počet bodů.

Vojenské lesy a statky hospodaří také na většině území Brd a zdejší lesy mají ve správě.

Před jmenováním do funkce ředitele státního podniku Roman Vohradský absolvoval v souladu s nominačním zákonem pohovor před Výborem pro personální nominace při Úřadu vlády, který jej do funkce doporučil.

„Jsem ráda, že výběrová komise vybrala velice zkušeného člověka, který má bohaté zkušenosti nejen s lesnictvím, ale zná i samotný státní podnik Vojenské lesy a statky, orientuje se v dalších servisních činnostech, které tato organizace pro Armádu ČR zajišťuje, a je zárukou jeho dalšího rozvoje,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

„Chci podnik udržet v černých číslech, jednou z hlavních priorit pro mne bude zastavení šíření kůrovcové kalamity a obnova zasažených lokalit druhově pestrými porosty, které podobnému kalamitnímu stavu budou odolávat. Chci dále rozvíjet projekty na zadržování vody v krajině i servisní činnosti, které zajišťujeme pro resort obrany,“ nastínil své hlavní cíle Roman Vohradský.

Roman Vohradský
Roman Vohradský. FOTO: VLS

Roman Vohradský pochází z tradiční lesnické rodiny, vystudoval střední lesnickou školu v Písku, absolvoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze a pracoval v minulosti na řadě pozic jak ve Vojenských lesích a statcích, tak i v Lesích ČR a na ministerstvu zemědělství. Od roku 2015 je ředitelem divize Vojenských lesů a statků Mimoň.

Vojenské lesy a statky do prosince 2021 vedl Petr Král, který byl odvolán kvůli nevýhodné směně pozemků mezi Vojenskými lesy a statky a Lesy ČR připravené narychlo bez odborných analýz minulou vládou, nový kabinet ji zrušil.

Vojenské lesy a statky jsou státním podnikem založeným jako servisní organizace ministerstva obrany v období první republiky. Hospodaří ve vojenských újezdech a dalších lokalitách se strategickým významem pro obranu státu na celkové rozloze 126 tisíc hektarů. Vedle lesnictví a myslivosti se věnují také rybářství i ekologickému zemědělství, podnik také zajišťuje strážní službu a další servisní činnosti pro ozbrojené složky.

INFO: Vojenské lesy a statky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..