Pěkné horolezecké čtyřky a pětky vedou v severní stěně Čertových skal u Černolic. Nejhezčí je Severní převis s jedním jistícím kruhem.  

Podzimní lezecký den na Černolických skalách obvykle vypadá pro všechny horolezce stejně. Nejprve přelezou všechny klasické spáry a plotny v jižních (údolních) stěnách Střední, Dvojité a Severovýchodní věže.

Odpoledne, když se trochu oteplí, obejdou skály na sever a dorazí se v náhorních stěnách. Je tu zima, skála je strmá, chyty malé a materiál poněkud oklouzaný.

Populární je Severní převis, též zvaný Kočanova cesta, obtížnosti 4 UIAA. Délka cesty je 8 metrů.

Severní převis 4 vede středem severovýchodní stěny z náhorní strany na Střední věž. Nejprve se nastoupá nohama na polici (friend vlevo do vodorovné spárky). Do zářezu v převisu (friend). Nohama do zářezu (vlevo kruh). Položenou stěnou podél mělké spárky (vkliněnec) na polici. Kolmou stěnkou (vklíněnec) na vrchol (kruh).   

Vlevo od Severního převisu vede jedovatá Šikmá spára 4+. Obtížně se jistí a ještě obtížněji leze, protože neustále vytlačuje.

Vpravo vede těžká cesta Malý chyty 5, též nazývaná Stiskátko. Pod převisem je třeba řešit nohy a nad ním přebrat drobné klouzavé chyty. Nad převisem je nejdřív skoba a těsně nad ní borhák. Následuje položená stěnka a kolmá stěnka (vklíněnec nebo friend).

Sestupuje se nazpět slaněním od kruhu na vrcholu. 

CLIMBING GUIDE: Čertovy skály v Černolicích

Čertovy skály u Černolic, horolezec slézá Severní převis. FOTO: Kuba Turek

Doporučené vybavení

Přilbahrudní a sedací úvazek2 karabiny se zámkem3 expreskyjistítkolano 30 m1 smyčka, základní sada vklíněnců a malé friendyšťáradlomagneziumlezečkylékárnička.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..