Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se konají v pátek 8. října 14 – 22 hodin a v sobotu 9. října 8 – 14 hodin.

Hlasovací lístky dostanete domů

Hlasovací lístky budou dodány voličům do poštovních schránek nejpozději 5. října 2021. Na obálce, ve které budou vloženy hlasovací lístky, bude uvedeno číslo volebního okrsku a sídlo volební místnosti.

Volební lístky můžete ale také nemusíte vzít s sebou k volbám. Budou k dispozici ve volebních místnostech.

Pokud se volič ze závažných zdravotních důvodů nemůže dostavit do volební místnosti, může požádat, aby ho navštívila volební komise s přenosnou volební urnou. Požadavek lze nahlásit předem telefonicky na radnici. Ve dnech voleb je možné požádat o doručené volební urny přímo ve volební místnosti.

Při dlouhodobém pobytu v nemocnici nebo jiném zdravotnickém či sociálním zařízení, zapisuje vedení těchto zařízení voliče na zvláštní seznam a podle toho se řídí příchod volební komise přímo na místo.

Volby mimo bydliště: voličský průkaz je nutný

Pokud volič chce volit mimo své bydliště z důvodu pobytu jinde, než je jeho volební okrsek, musí požádat o voličský průkaz.

Osobně žádá na radnici. Lhůta je do 6. října do 16:00 hodin. Písemně žádá doporučeným dopisem či osobní doručením nejpozději do 1. října nebo do stejné lhůty podá žádost přes vlastní datovou schránku na adresu obecního či městského úřadu. Nelze k tomu využít cizí osobní nebo firemní datovou schránku!

Stáhněte vzor žádosti o voličský průkaz

Radnice předá voličský průkaz nejdříve 23. září osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu, anebo zašle voliči na jím uvedenou adresu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..