Klabava kajak

Řeka Klabava pramení jako Padrťský potok na severním úbočí brdského vrcholu Praha poblíž rozcestí Na rovinách v nadmořské výšce 678 metrů. Napájí Hořejší a Dolejší Padrťský rybník. Protéká nejprve lučinaté a posléze lesnaté údolí pod Padrtí. U loveckého zámečku Tři trubky přijímá Třítrubecký potok a dostává jméno Klabava.

Teče skrze vesnici Strašice, město Rokycany a další vesnici stejného jména Klabava. Tam už má charakter menší řeky. Spád se zmenšuje, tok meandruje v širokém údolí, ale proud je stále bystrý. U Ejpovic řeka spadne přes pět jezů rychle za sebou do bývalého dolu na železnou rudu v Ejpovicích.

Následuje několik menších vesnic a rekreačních osad. Pod Chrástem se Klabava vlévá do Berounky v nadmořské výšce 285 metrů. Celková délka toku je 51 kilometrů. Na kanoi nebo v kajaku je za dobrých podmínek sjízdných 36 kilometrů.

VIDEO Dolní Klabava na kajaku

Horydoly.cz RIVER GUIDE: Dolní Klabava

V letošním podzimu teče Klabavou dost vody, a tak se vydáváme na splutí dolního roku. Tři kajaky vklouznou do Klabavy u posledního brodu nad jezerem Ejpovice. Domlouváme strategii – jeden muž jede vepředu a prozkoumává trasu, uprostřed pádluje osmiletý chlapec a vzadu ho jistí další muž.

Horko těžko se probíjíme skrze kamenité skluzy do Ejpovického jezera. Poslední dva vynecháváme, protože za aktuální výšky hladiny 80 cm na limnigrafu v Nové Huti jsou vysloveně nebezpečné. Ke splutí třech skluzů do jezera odhadujeme ideální stav nejméně 100 cm.

Přepádlujeme kilometr dlouhé jezero Ejpovice. Na levém břehu jezera Ejpovice funguje centrum wakeboardingu a také kemp.

KOUPÁNÍ.cz KOUPÁNÍ: Jezero Ejpovice

Moderní jez u odbočení k Ejpovickým tunelům je nesjízdný. FOTO: Kuba Turek

Z jezera Ejpovice teče Klabava regulovaným řečištěm. Příroda si ovšem břehy už zase bere k sobě, a tak projíždíme rychlými laškovnými peřejkami s občasnou nutností manévrovat mezi dřevinami zasahující do proudu. Malý Ríša si stěžuje, že ho z pádlování bolí ruce.

Parkujeme proto v laguně, kam ústí Ejpovické tunely, které převáděly vodu Klabavy okolo lomu Ejpovice. Dnes je v okolí rozlehlé golfové hřiště, kvůli kterému se už hezkých pár let nekoná oblíbené hromadné splutí Klabavy.

Horydoly.cz JAK NA TO: Voda – adrenalin pro děti i rodiče

Kajakář pluje po Klabavě pod Ejpovicemi. FOTO: Kuba Turek

Ríša si sice odpočine, ale zároveň vytuhne a začíná se bát. Dá nám velkou práci, abychom ho přesvědčili k následnému kličkování mezi stromy v rychlém proudu a potom ke splutí několika jezů. Trvá na tom, že je chce předem vidět. To zpomalí jízdu celé naší trojice.

Sjíždíme jez v Nové Huti, uctivě přenášíme jez v Kouřimi, prohlížíme a jedeme jednoduchý jez v Chrástu, bez prohlížení splujeme stupeň u Jílkova jezu a pečlivě prohlížíme a jedeme jez u malé vodní elektrárny pod Smědčicemi.

Nebezpečný jez v Kouřimi s vodním válcem v podjezí. FOTO: Kuba Turek

Klabava stále pěkně teče, kroutí se v meandrech a kličkuje mezi křovím v řečišti. Máme však oči na stopkách, protože padlé stromy nenadále tarasí cestu. Musíme před nimi zastavovat v uctivé vzdálenosti a přenášet okolo nich lodě po břehu.

Lehce sjízdný jez na Klabavě v Chrástu. FOTO: Kuba Turek

Najednou se údolí rozšíří, Klabava se několikrát zatočí a vplouváme do Berounky. Široká řeka je plná vody, majestátně teče skalnatým údolím. Projíždíme večerním lijákem. Sešplouchneme jez Telín jazykem mezi vlnami a sklouzneme se po dřevěné šupně jezu u Valentovského mlýna. Končíme u přívozu v Nadrybech.

Horydoly.cz 10 PRAVIDEL pro vodáky začátečníky

Dolní Klabava teče v sychravém podzimním dni. FOTO: Kuba Turek

STRAVA.com: Stáhněte GPX celé trasy


Zobrazit místo World of rivers. Světové, české a slovenské řeky. na větší mapě

Vodácká obtížnost: WW 1
Charakter: Rychlá meandrující říčka, místy regulovaná.
Riziko: Nebezpečné skluzy nad Ejpovickým jezerem, nečekaně padlé stromy do koryta.
Znalosti: Posádky ovládá všechny záběry.
Sjízdnost: Min. 55 cm limnigraf Nová Huť.
Tábořiště: Kemp EjpoviceU přívozu Nadryby.
Půjčovny: Seznam půjčoven lodí v Česku.
Doprava: Reálná možnost dopravy je pouze osobním autem.

Doporučené vybavení

Kajak, turistická nebo nafukovací kanoepádloplovací vesta, helma, házečka, funkční prádlo, vodácká bunda, vodácké boty, malý lodní vak na drobnosti, repelent, vodovzdorné hodinky, mapa, lékárnička, mobil, kamera nebo fotoaparát. Peníze, doklady, pojištění. Náhradní suché oblečení (hlavně ponožky).

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..