Vrcholová skaliska na Babce jsou tradičním horolezeckým terénem.  Pod turistickou vyhlídkou je bývalý lom, kde se dnes leze.

Je ovšem nutno dávat pozor na velkou lámavost skály! Při neopatrném pohybu může spadnou kámen velikosti televize. Navíc nahoře chodí turisté, kteří s oblibou házejí kameny, aniž by tušili, že pod nimi někdo může být.

Křemencové skály na Babce v Brdech. FOTO: Dušan Němeček

Staré lomy na křemenec

Babka je bývalý lom na křemenec na vrcholu stejnojmenného kopce. V levé části jsou obrovské převisy, zřejmě největší v Česku. Cesty jsou tu odjištěné nýty. Centrální nejvyšší část je kolmá a pravá část ukloněná s lehčími výstupy. Je potřeba jistit vklíněnci a smyčkami. Vyjma převisů je skála velmi velmi lámavá.

Kudy na Babku?

Skály jsou na vrcholu kopce Babka tři kilometry jižně od Řevnic. Vlakem jedeme do Řevnic na trati Praha – Beroun – Plzeň. Z nádraží jdeme pěšky nebo jedeme na kole do prudkého kopce po modré turistické značce až ke skále. Autem jedeme po silnici Mníšek – Řevnice a před strmým kopcem odbočíme vpravo na lesní cestu s parkovištěm. Pěšky přejdeme silnici a po cestě na druhé straně, než je parkoviště, se vydáme okolo závory. Na první křižovatce odbočíme doprava, podejdeme elektrické vedení a dorazíme ke skále.


Zobrazit místo Mountains – hory – skály – rocks na větší mapě

Horolezecké Brdy

Babka
Čertovy skály Černolice
Slepucha
Mrtnická (Neřežínská) skála
Klobouček

Doporučené vybavení

Přilba, hrudní a sedací úvazek, 2 karabiny se zámkem, 5 expresek, jistítko, lano 30 m, 5 smyčeksada vklíněncůfriendů, šťáradlo, magnezium, lezečky, bunda, funkční prádlo, ponožky a čepice, batoh 30-40 l, čelovka, mobil, mapa nebo GPS, podrobné TOPO, pití a jídlo na den, lékárnička, fotoaparát.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..