Vojenské lesy budují ve Středních  Brdech malé vodní nádrže. Cílem je zadržet vodu v brdských lesích, zvýšit biodiverzitu a chránit okolní obce i zásoby pitné vody před povodněmi a přívalovými dešti.

V Chráněné krajinné oblasti Brdy letos postavily Vojenské lesy a statky tři malé vodní nádrže a dvě další jsou naplánované. Vodou naplněné jsou Pazderka u Jinců, Bahna I a Bahna II na Ledném potoce. Brzy přibudou Klášterka nad Strašicemi a Hejl na Podlužském potoce.

Živá voda ve vojenských lesech

V programu Živá voda Vojenské lesy a statky budují nebo revitalizují malé vodní nádrže v celé České republice, kde hospodaří v bývalých i současných výcvikových prostorech armády.  Pazderka stála 0,85 milionu korun a oboje Bahna přišly na 3 miliony korun.

„Nejde o investici do hospodářských vodních ploch, hlavním cílem je zvýšit rozmanitost života v přírodě v námi spravovaných lokalitách, a také jejich schopnost zadržovat vodu v krajině. V Brdech jde také o protipovodňovou ochranu okolních obcí,“ uvedl ředitel Vojenských lesů Josef Vojáček.

Vodní nádrž Pazderka v Brdech. FOTO: VLS

„Ve všech případech se jedná o retenční nádrže, které mají primárně zachytit vodu z přívalových déšťů a bránit podbrdské obce před povodněmi. Mimo to budou sloužit také jako napajedla pro zvěř, požární nádrže a počítáme také se zvýšením biodiverzity lokality,“ upřesnil ředitel divize Hořovice Petr Švadlena. „Ve všech případech se jedná o drobná vodní díla s konstrukcí, která citlivě zapadá do lokality a jejich hlavním cílem je udržet vodu v lese.“

Brdy zásobují vodou region

Vojenské lesy a statky v Brdech průběžně realizují drobnější práce, které mají za cíl zpomalit odtok vody z Brd. Jde především o přírodě blízké postupy na místech, které armáda již nepotřebuje pro svůj výcvik a nejsou tedy tak striktní podmínky na prostupnost krajiny motorizovanou technikou.

„Brdy slouží jako zásobárna vody pro celý region,“ uzavřel Petr Švadlena.

Vodní nádrž Bahna I. FOTO: VLS

Nové lesní nádrže v Brdech

Dokončeno 2018

Pazderka plocha 1400 m2,
Bahna I plocha 8120 m2
Bahna II plocha 4155 m2

Plánované nádrže

Klášterka plocha 1420 m2
Hejl plocha 1890 m2

Vodní nádrž Bahna II. FOTO: VLS

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..