Kůrovcová kalamita se v Brdech zatím neprojevila, ačkoliv se v důsledku suchého počasí šíří Českou republikou i okolními státy. Vojenské lesy zde neregistrují kalamitní stav kvůli lýkožroutovi či dalším škůdcům, ani žádné závažné ohrožení zdravotního stavu lesa.

Kalamita dřevokazného hmyzu Brdy míjí

Vláhový deficit nepříznivě ohrožuje vitalitu lesních porostů středočeských hor, situace zde však je i po suchém létě stabilizovaná.

„Na ochranu brdských lesů jsme podnikli celou řadu aktuálních ochranných opatření, především šlo o preventivní kroky proti dřevokaznému hmyzu a zvýšený monitoring výskytu škůdců. Vedle toho jsou v běhu dlouhodobé strategické kroky, kterými reagujeme na klimatické změny. Již řadu let probíhá v Brdech postupná změna dřevinné sklady, v rámci které se nám daří zvyšovat podíl melioračních a zpevňujících dřevin. V běhu je také program na zvýšení retenční schopnosti krajiny, ve kterém budujeme drobná vodní díla,“ uvedl ředitel hořovické divize Vojenských lesů a statků Petr Švadlena.

ČTĚTE O HMYZU: Lesníci ze středních Brd se brání proti kůrovci společně

Sucho je hospodářský problém

Sucho v brdských lesích se naštěstí projevuje pouze úhynem sazenic lesních dřevin, což je problém hospodářský a finanční, který se dá řešit obnovou části výsadby.

ČTĚTE O VODĚ: Brdy potřebují malé vodní nádrže

Nová vodní nádrž Pazderka. FOTO: VLS

Hlavní problémy lesům v Brdech nezpůsobuje dřevokazný hmyz, ale návštěvníci, kteří v suchých porostech rozdělávají ohně.

Desítky lesních požárů způsobují nedbalí návštěvníci

„Za poslední dva roky registrujeme desítky mimořádných událostí v důsledku rozdělávání ohňů v lese,“ uvádí Petr Švadlena. „Apeluji na všechny návštěvníky Brd, aby se rozdělávání ohňů vyvarovali, protože situace je krajně nebezpečná,“ .

K požárům od rozdělaných ohňů musejí v letošním létě vyjíždět hasiči opakovaně. „Většina událostí má rok co rok naprosto stejný charakter – návštěvník si rozdělá oheň, následně jej nedohasí, ohniště opustí a posléze náhodný turista, místní obyvatel či lesník uvidí doutnající oheň a přivolá hasiče,“ popisuje vedoucí lesní správy Obecnice Václav Pernegr.

Nad Obecnicí naposledy hasiči vyjeli k k požáru 13. srpna. Pár dní na to 17. srpna přistihla lesní hlídka v porostu u vodní nádrže Pilská dvaačtyřicetiletého muže, jak rozdělává opět oheň.

ČTĚTE O POŽÁRECH: Když je sucho, Brdy hoří

Požár v Brdech. FOTO: Hasiči Brdy

„Správný táborník za suchého počasí oheň v lese nikdy nerozdělá. Nemluvě o tom, že stále platí zákaz rozdělávaní ohňů do 50 metrů od lesního porostu. Rád bych upozornil, že na území Chráněné krajinné oblasti Brdy není žádné legální tábořiště,“ dodal Petr Švadlena.

Podle ředitele Petra Švadleny se všechny mimořádné události způsobené ohněm v Brdech podařilo zatím zachytit a eliminovat v zárodku. Brdští lesníci varují, že oheň se někdy vymkne kontrole a způsobí rozsáhlé škody.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..