Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (ve vládě Andreje Babiše za ANO) v pondělí pověřil řízením státního podniku Lesy České republiky Tomáše Pospíšila. Bývalého generálního ředitele Daniela Szóráda ministr v pátek odvolal kvůli kůrovcové kalamitě na Moravě.

Daniel Szórád k tomu uvedl pro média, že kůrovec je pouze zástupný důvod a kalamitu bez širší spolupráce napříč resorty nelze zvládnout lépe.

Lesy České republiky obhospodařují velkou část lesů na Brdech mimo bývalý vojenský prostor, tedy především v oblasti Hřebenů a jejich okolí.

Území nedávno otevřeného vojenského prostoru Brdy obhospodařují Vojenské lesy a statky. Jejich hospodaření v celé České republice je založené na vlastních zaměstnancích, technice a prodejních kapacitách. Navíc se starají kompletně o krajinu, čili také o vodní toky a nádrže, rybníkářství, myslivost a další záležitosti.  Mohou tedy proti suchu a následné kůrovcové kalamitě bojovat lépe, než Lesy ČR, které založili své podnikání na outsourcingu většiny svých činností.  To dříve vyneslo Daniela Szóráda do čela Lesů ČR a to mu teď zlomilo vaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..