VIDEO Bahna prezentují to nejlepší, co má Armáda České republiky k dispozici. Den pozemního vojska na cvičišti v Brdech tradičně představuje veřejnosti vojenskou techniku v akci, historické zbraně a letos také novinky, které armáda teprve nakupuje nebo dokonce soutěží o její zájem.

Padesát tisíc návštěvníků neváhalo a i za špatného počasí dorazilo na Bahna. Na bývalém tankodromu viděli sedmihodinový program.

Současnost, historie i budoucnost pozemního vojska

Ukázky moderních bojových akcí střídala historická vojenská technika a hrané události z let 1918, 1938 a 1968. Akce se účastnili kromě vojáků také policisté a hasiči.

Do organizace, zajištění i do samotných statických a dynamických ukázek bylo zapojeno 1000 armádních specialistů a 350 kusů techniky. Další desítky kusů historické vojenské techniky přivezlo Muzeum na demarkační linii v Rokycanech.

Území středních Brd včetně bývalé tankové střelnice Bahna nedaleko Strašic Armáda České republiky až na výjimky opustila a je přístupné pro veřejnost. Střední Brdy obhospodařují Vojenské lesy a statky. Shodou okolností sídlí v Jincích stejně jako dělostřelecký pluk, který využívá poslední střelnici, která v Brdech zbyla.

Obrněná technika v plné jízdě

Nejzajímavější na Bahnech byly z pohledu civilistů jízdní prezentace armádních vozidel, ať už kolových, nebo pásových. Starých i moderních. Diváci ocenili především bojová vozidla Kajman, transportéry Pandur a vrtulníkovou akci policejní zásahové jednotky.

Končící ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) připomněla v krátkém projevu, že pozemní vojsko čeká velká modernizace techniky za zhruba 50 miliard korun.

INFO: Bahna.eu


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..