Příbram betlém

Betlémy v kostelech se staví koncem adventu, ukazují se od 24. prosince (Štědrý den), Ježíšek se vkládá do jesliček 25. prosince (Hod Boží), naposledy jsou k vidění 7. ledna (Křest Páně), některé svatostánky je vystavují až do 2. února (Uvedení Páně do chrámu neboli Hromnice). Betlémy lze zhlédnout během mší. Mimo tyto obřady nabízí jejich prohlídku osm desítek chrámů.

Do církevního projektu Betlémy 2023 se v Praze zapojilo 55 chrámů a ve Středočeském kraji 28. Vedle katolických kostelů se přidal také jeden kostel evangelický a jeden Církve československé husitské. 

V Brdech a Podbrdí jsou to Pičín – kostel Narození Panny Marie, Milín – kostel svatého Petra, Příbram – bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře a sbor Mistra Jakoubka v Březových Horách, Horní Mokropsy – kostel svatého Václava

Pro letošní rok byl vytvořen nový kreslený betlém obsahující 35 figurek a bohaté pozadí znázorňující Prahu. Autorem nového betléma je Marion Lišková. V každém zapojeném místě je k dispozici jedna z postaviček s biblickým citátem na zadní straně figurky.

Informace o betlémech, časech zpřístupnění a doprovodných akcích najdete na webu. V kostelích jsou k dostání brožurky se stejným obsahem. Můžete si je vzít zdarma, nebo přispět do kostelní kasičky na obnovu vybraného chrámu. 

INFO: Křesťanské Vánoce

betlémy
Betlémy 2023. Středočeský kraj a Praha. REPRO: Naše Brdy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..