dřevo

Vysoké ceny elektřiny a plynu vyvolávají stále větší zájem domácností o vytápění dřevem. Stát vychází vstříc zvýšené poptávce po palivovém dřevu a nabízí lidem možnost samovýroby dřeva v jeho lesích. Těžba dřeva má však jasná pravidla. Co lze všechno odnést z lesa?

Chování návštěvníků v lese upravuje zákon o lesích, který hovoří, že návštěvník lesa kromě lesních plodů může sbírat suché a na zemi ležící klesti pro vlastní potřebu. Toto platí v jakémkoli, tedy i soukromém lese.

Klestí leží na zemi a je tenké 

Klest jsou na zem spadlé větve, které nesmějí na silnějším konci mít větší průměr dřeva bez kůry než 7 centimetrů. Dřevo o větších průměrech nikdo nesmí odvážet bez toho, aby k tomu měl od vlastníka lesa povolení.

smrky Brdy
Smrkové monokultury sežral kůrovec. FOTO: Kuba Turek

Státní podnik Lesy České republiky umožňuje domácnostem nakoupit až 35 metrů krychlových dřeva na člověka za výhodné ceny od sta korun. Cena roste jak s kvalitou, tak s tvrdostí dřeva. Nejlevněji vychází možnost samovýroby, kdy se zájemce dohodne s Lesy ČR, nebo jiným vlastníkem lesa, na pokácení předem vybraných stromů. „Jedná se o velice úspornou variantu získání paliva na zimu, ale můžeme ji doporučit jen lidem, kteří mají s těžbou dřeva dostatečné zkušenosti a odpovídající vybavení. Těžba dřeva je náročná a nebezpečná činnost. I malá chyba může vést k vážným zraněním, či dokonce smrti,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Soušky nelze kácet bez povolení

Bez domluvy s majitelem lesa nelze kácet ani takzvané soušky nebo zpracovávat na zem spadlé stromy. Ten, kdo si z lesa odveze dřevo bez předchozího souhlasu vlastníka či dokonce bez souhlasu v lese kácí stromy, se může dopouštět trestného činu se sazbou až 2 roky odnětí svobody. V případě vysoké škody dokonce až 10 let. Lesníci se krádežím dřeva brání nejen závorami, ale také moderními technologiemi, které jim umožňují pachatele vypátrat.

Lesní stráž, která kontroluje dodržování práv a povinností v lese, může při podezření na porušení zákona o lesích zastavit dopravní prostředek a požadovat předložení souhlasu. V určitých případech má právo toho, kdo porušuje zákon, i zadržet a předvést na Policii České republiky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..