Zajímá vás, co je to digitální multimetr a jak funguje? Ověřte si v našem článku, jak digitální multimetr funguje a jaké druhy na trhu najdete.

Digitální multimetr – co to je?

Digitální multimetr je typ multimetru, který měří v určených intervalech a poté udává konkrétní hodnoty pro různé fyzikální veličiny. Tento termín se v elektronice nejčastěji používá k popisu zařízení obsahujících minimálně: ampérmetr, ohmmetr nebo voltmetr. Digitální multimetr je vybavený mikroprocesorem řízeným displejem LED nebo LCD. Skládá se z velké části z integrovaných obvodů, díky čemuž je nejen vysoce spolehlivý, ale také zajišťuje nízkou spotřebu energie při malé velikosti zařízení.

Některá zařízení mají také elektronické rozhraní, které přenáší data do jiného zařízení, jako je počítač nebo aplikace v mobilním telefonu. Moderní multimetry mohou měřit několik hodnot současně, například udávat frekvenci i intenzitu napětí nebo proudu. Vestavěné mikroprocesory mají také schopnost pamatovat si jednotlivá měření nebo samostatně provádět výpočty, např. určovat průměr.

Digitální multimetry. FOTO: Tme.eu

K čemu slouží digitální multimetr?

V elektřině a elektronice se digitální multimetr používá k provádění různých měření: napětí nebo proudu, odporu nebo jiných konstant či proměnných. Multimetr převede hodnotu napětí na časovou hodnotu, zprůměruje rušivá napětí a poté digitálně spočítá naměřenou hodnotu impulsu referenčního generátoru. Průměrování rušivých napětí hraje v případě voltmetrů důležitou roli, snižuje rušení a šum při měření. Digitální multimetr umí měřit i odpor (odpor) součástek měřením úbytku napětí na měřeném odporu.

Digitální multimetr je dodáván s příslušenství. FOTO: Tme.eu

Typy digitálních multimetrů: který vybrat?

Na trhu existují dvě skupiny digitálních multimetrů. Liší se funkcemi a měřicími rozsahy a také rozlišením displeje. V závislosti na vašich potřebách si můžete vybrat z:

* manuální digitální multimetr s manuální změnou měřicích rozsahů

* automatický digitální multimetr, který takové rozsahy sám mění

Digitální multimetr s praktickým stojánkem. FOTO: Tme.eu

První typ je vybaven přepínačem, kterým můžete rozsah zvolit ručně. V tomto případě sami předpovídáte řádovou velikost, kterou budete měřit, takže si můžete zvolit odpovídající větší rozsah měření. Důležité je jej během provozu neměnit, protože by to mohlo spálit kontakty otočného spínače.

Příslušenství digitálního multimetru. FOTO: Tme.eu

Automatický digitální multimetr mění rozsah měření sám, ale před připojením vodičů zařízení k měřenému zdroji byste měli nastavit otočný přepínač do příslušné polohy podle toho, co chcete měřit.

Příslušenství digitálního multimetru. FOTO: Tme.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..