otrávený orel

Poblíž Sedlice u Rožmitálu pod Třemšínem nalezli ornitologové 16 uhynulých zvířat. Nejspíš je otrávili myslivci nervovým jedem karbofuranem, který je sice už mnoho let zakázaný, ale stále se používá na trávení škodné zvěře.

Mezi oběťmi je orel mořský – náš největší pták, dva jestřábi, tři káňata, osm krkavců, straka a také liška.

Trýznivá smrt v křečích

Případ řeší policie. Česká společnost ornitologická poukazuje na typické příznaky otravy. Orel měl křečovitě roztažená křídla a zaťaté pařáty. Psovodka nakonec našla v podobné pozici další mrtvá zvířata na ploše o velikosti 1400×700 metrů..

Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V Evropské unii je od roku 2008 zakázaný. Pták po jeho požití umírá v křečích za plného vědomí.

Otrávený orel mořský u Rožmitálu pod Třemšínem. FOTO: Ochrana fauny ČR

Policie: pachatel může zůstat ve vězení 5 let

V ohledání místa spolupracovali policisté z Příbrami, pracovníci Chráněné krajinné oblasti Brdy a členové České společnosti ornitologické.

„V dané věci zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání čtyř trestných činů, konkrétně z týrání zvířat, pytláctví, neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, “ uvádí policejní mluvčí Monika Schindlová. „Za uvedené činy stanovuje trestní zákoník až pětiletý trest odnětí svobody.“

Policie žádá občany, kteří v pátek v době od 16 do 19 hodin v okolí obce Sedlice zaznamenali pohyb osob nebo vozidla, aby se obrátili na příbramské policisty telefonem 724 128 090 nebo na bezplatnou linku 158.

Smutný policejní úlovek: 16 otrávených zvířat u obce Sedlice. FOTO: Policie ČR

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..