Všechny zpravodajské weby vydavatelství UpDown Media přešly na internetový protokol HTTPS. Znamená to pro uživatele lepší zabezpečení při čtení a prohlížení. Opatření se od minulého týdne týká Horydoly.czKoupání.czDesítka.cz a NašeBrdy.cz.

Pro technickou stránku věci je důležité zabezpečení protokolu HTTPS také na doméně UpDownMedia.cz, odkud se načítají reklamy.

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je protokol umožňující zabezpečenou komunikaci v počítačové síti. HTTPS využívá starý známý protokol HTTP spolu s SSL nebo TLS. HTTPS je určený na komunikaci webového prohlížeče ve vašem počítači či mobilu s webovým serverem.

Zajišťuje autentizaci, důvěrnost přenášených dat a jejich integritu. Zamezuje krádežím dat, peněz a citlivých údajů. Pomocí asymetrické kryptografie je ověřena identita webového serveru i klienta. Poté následuje dohoda na klíči pro symetrické šifrování samotné komunikace. Klíč pro symetrickou šifru je buď vybrán klientem a nebo dohodnut pomocí Diffieho-Hellmanovy výměny klíče pro dopřednou bezpečnost.

Předpokládá se, že protokol HTTPS budou moci prolomit až kvantové počítače s obrovským výpočetním výkonem. To je ovšem zatím ve stádiu hypotéz, zda a jak budou moci být vyráběny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..