Během letošního horkého léta se ohřály jindy chladné vody rybníků pod Brdy. Příjemné plavání proto teď nabízejí Horní a Dolní Haberský rybník u Volduch nedaleko Rokycan.

VIDEO Horní Haberský rybník

Haberský rybník byl součástí starého systému rybníků nedaleko obce Habr na Voldušském potoce.  Dnes z něho zbyly dva středně velké rybníky.

Horní Haberský rybník (též Trhovský rybník) leží na potoce výše a na jeho břehu se rozkládá Autokemp Habr. Tady se lidé koupají nejčastěji. Přístup do vody je od autokempu nebo z druhé strany od hráze.

Nový Haberský rybník najdeme o pár set metrů po potoce níže. Ke koupání je využívaný méně. Na jeho břehu stojí Intecamp Habr.

Doprava autem nebo busem

Autem jedeme po dálnici Praha – Plzeň. Na sjezdu Mýto jedeme směrem Těškov. V obci odbočíme doleva na Volduchy. Habr a oba rybníky i kempy v jeho blízkosti uvidíme hned, jak po silnici vyjedeme z lesa.

Do Volduch a Habru zajíždí z Rokycan nepříliš často autobus.

Cyklistika pro líné i náročné

Na kole vede krásná vyjížďka po červené turistické značce po silnici z Rokycan pod dálnicí a dál do Volduch. Zde změníme barvu značky na modrou a dojedeme do Habru. Po vykoupání jedeme lesní stezkou stále po modré do Těškova a po červené značce nad dálnicí do Holoubkova. Sem je to zhruba patnáct kilometrů rovinatým terénem. Nazpátek do Rokycan se vrátíme vlakem.

Pokud máme dost času a sil, vystoupáme z Holoubkova lesní cestou na vrch Trhovník (629 m.), dlouhým terénním sjezdem přes Ohradu (508 m) se dostaneme na silniční sedlo západně od Hůrek (445 m). Krátce a prudce vystoupáme na hradiště Žďár (629 m), mineme stejnojmenné horolezecké skály a závěrečným sjezdem se spustíme do Rokycan. Z Holoubkova jsme ujeli dalších asi patnáct kilometrů, ale na rozdíl od první rovinaté část trasy jsme si dali do těla ve dvou prudkých stoupáních a užili si jízdu v terénu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..