Nad Brdy hlídkuje policejní dron. Velký Bratr sleduje především rozdělávání ohňů a táboření v přírodě.  Diskuse, zda je to etické a zda to není jeden ze stupínků k totalitnímu státu, ponechme tentokrát stranou.

Policisté, hasiči, lesníci i ochránci přírody se obávají velkého nebezpečí požárů. V celém Středočeském kraji i Praze je kvůli tomu až do odvolání vyhlášený zákaz rozdělávání otevřeného ohně a tedy i kouření cigaret ve volné přírodě.

Výmluvný byl čtvrtek 19. července. Hasiči museli vyjet během jednoho dnes ke čtyřem požárům ve Středních Brdech, které pokrývají bývalý vojenský prostor. Naštěstí se požáry díky jejich úsilí příliš nerozšířily.

1. Auto u Trhových Dušníků

Perný den začal hasičům Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje z Příbrami, když  hasili požár osobního auta u Trhových Dušníků. Potom následovaly tři lesní požáry.

2. Hrabanka na Toku

Odpoledne okolo 15. hodiny vyrazili k vrcholu Tok. Hořela tam hrabanka. Do těžce přístupného terénu museli pomoci příbramským profesionálům dobrovolní hasiči SDH Obecnice.  Hasiči horko těžko projeli lesní komunikaci plnou balvanů a výmolů od dešťových přívalů. Potom ještě natáhli od cisteren 200 metrů hadic. S dopravou vody to bylo složité. Jednotlivá ložiska musela být dohašena ručně.

3. Lesní podrost u Nesvačil

O dvě hodiny později v 17 hodin vyjely hasičské jednotky z Příbrami a Rožmitálu pod Třemšínem k lesu mezi obcemi Nesvačily a Strýčkovy. Hořel lesní podrost a také hrabanka. Kromě hadic s vodou použili hasiči také krumpáče, neboť potřebovali dostat vodu až k doutnajícím kořenům.

4. Pařez na Malém Toku

Poslední požár toho dne byl nahlášený ve 20:30 hodin u vyhlídky na Malém Toku. Hasiči z Příbrami a Třemšína mohli přijet po pohodlné cestě, neboť během nedávné těžby dřeva zde Vojenské lesy a statky zpevnily lesní komunikaci.  Až k vyhlídce se ovšem auta skrz hustý porost nedostala, a proto bylo nutné natáhnout 100 metrů hadic. Oheň byl malý, neboť hořel pouze jeden pařez a hrabanka okolo něj.

Všechny tři lesní požáry naštěstí hasiči uhasili rychle. Bylo to díky včasnému nahlášení od náhodných svědků. Vládlo sice sucho, ale nefoukal vítr, který by plameny rozfoukal. Pachatelé nebyli zjištěni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..