Zrekonstruovaný objekt lesní správy v Obecnici na Brdech předaly Vojenské lesy a statky do užívání. Vzácná dřevostavba z doby první Československé republiky prošla komplexní obnovou. Součástí objektu je moderní informační středisko, které bude pro návštěvníky sloužit od léta.

80 let lesní správy

Lesní správa v Obecnici je jedním z nejstarších objektů, které vybudovaly Vojenské lesy a statky. Tehdejší Vojenské lesní podniky ji psotavily během let 1937 a 1938 společně s myslivnou Žernová u Lázu a hájovnami Slanina a Prokop.

„Všechny tyto stavby byly ze dřeva, srubového typu, a to z toho důvodu, že v té době bylo dříví velmi levné a šlo špatně na odbyt,“ uvedl vedoucí lesní správy Václav Pernegr.

Lesní správa Obecnice byla citlivě rekonstruovaná. FOTO: VLS

Lesní správa Obecnice prošla za 80 let několika menšími opravami. Komplexní rekonstrukce se dočkala až vloni. Některé stavby ve špatném stavu byly demolovány, ostatní byly opraveny. V přízemí hlavní budovy vznikly prostory pro budoucí informační centrum. Mimo hlavní budovu jsou zde garáže a skladovací prostory.

Citlivá rekonstrukce budovy pro lesníky i veřejnost

Nový areál v Obecnici dnes slavnostně otevřel ředitel Vojenských lesů a statků Petr Král s ředitelem divize Hořovice Petrem Švadlenou za účasti náměstka pro řízení sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany Antonína Rady, zástupců obce a dalších hostů.

„Jde o citlivě zrekonstruovanou budovu, která je součástí brdské historie, a jsem rád, že bude díky novému informačnímu středisku i centru lesní pedagogiky sloužit nejen zaměstnancům, ale i veřejnosti.,“ řekl ve slavnostním projevu během otevíracího ceremoniálu ředitel Petr Král.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..