Hornické muzeum Příbram

Středočeský kraj je zřizovatelem 16 muzeí a 2 galerií a každá z těchto kulturních institucích se již těší na obnovení provozu. Kurátoři také připravili několik nových výstav, které doplní stávající a prodloužené expozice. Vybíráme podbrské kulturní expozice.

Například v Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše na návštěvníky čeká zmodernizovaná část expozice věnovaná láskám Karla Čapka a jeho profesní dráze novináře i dramaturga, dočasná výstava Cesta do hlubin robotovy duše připomínající 100. narozeniny čapkovského slova robot, v prvorepublikové garáži si mohou prohlédnout 84 let mladého veterána Škodu Rapid nebo se nechat zlákat vůní výtečné kávy z našeho bistra.

Také Hornické muzeum Příbram a jeho pobočky Památník Vojna a Skanzen Vysoký Chlumec zpřístupní svoje venkovní prostory k individuálním prohlídkám bez výkladu průvodce.

Pracovní tábor Vojna. FOTO: Opicakuz

V areálu Hornického skanzenu v Příbrami – Březových Horách se bude možné seznámit s expozicí důlní techniky v plenéru nebo zkusit štěstí při sběru minerálů z deponovaného odvalu dolu Lill. V souvislosti s letošním výročím 180 let od narození hudebního skladatele Antonína Dvořáka je zde navíc pro nejmenší návštěvníky připravena soutěž s názvem „Putování po stopách světoznámého skladatele“.

Hornické muzeum Příbram. FOTO: Václav Bešťák – Wikimedia

Památník Vojna nabídne prohlídku exteriérů v areálu bývalého vězeňského zařízení z doby totality, venkovní expozici důlní techniky a geopark příbramského uran-polymetalického ložiska.

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..