Brdský cyklobus z Dobřichovic do Kytína letos jezdí až do 1. listopadu. To je pořádný důvod, abychom se svezli na koloběžkách po lesních svážnicích a vedlejších silnicích na dobříšské straně Brd.

Nespěcháme. Neplánujeme výlet delší než tři desítky kilometrů. V Kytíně vystupujeme až v 11 hodin. Do večera to stihneme.

Cyklobus v Kytíně. FOTO: Kuba Turek

Doprava vlakem a cyklobusem z Prahy

Jeli jsme z Prahy. Využili jsme městský autobus, městský vlak, vlak do Dobřichovic a cyklobus do Kytína. Koloběžkář použil svoji celoroční předplacenou kartu Lítačka a dokupoval si k ní jízdenku na vlak a pak na cyklobus. Koloběžkářka si na celou trasu koupila jednorázovou jízdenku přes mobilní aplikaci Lítačka. S překvapením jsme nakonec zjistili, že jednorázová jízdenka z mobilu byla asi o třetinu levnější.

U kostela musíme ještě pár chvil počkat, protože Pavel Horváth tu právě natáčí reklamu na fotbal a pivo.

VIDEO Z Kytína do Pičína na koloběžce

Pak už konečně stoupáme asfaltkou po žluté turistické značce a pak po ní klesáme lesní cestou do Chouzavé. V obci si Hana nedá pozor, přední kolo jí zapadne do výtluku na ulici a padne na bok. Rameno sedřené až na maso, krvácející noha, potlučený bok a natlučené žebro je výsledek chvilkového výpadku soustředění. Helma a rukavice zachránily dlaně a především hlavu před dalšími úrazy.

Ale je to silná žena. Zatímco Jakub dává do pořádku koloběžku, Hana své rány omývá v potoce. Prý další jízdu zvládne.

Lesní cesty a asfaltové silnice

Modrá značka nás vede mírnými klesáními a stoupáními skrze lesy do Dobříše. Tady se dá poprvé vykoupat v rybníku Papež, ale raději k němu ani neodbočíme. Odřeniny začínají pomalu zasychat a zároveň pálí.

Koloběžkářka kontroluje trasu u svaté Anny nad Dobříší. FOTO: Kuba Turek

Na náměstí vyzvídáme od dvou místních chlapů, kde se dá dobře najíst. Posílají nás do hospody Na Růžku. Že prý vaří dobře a jídlo není drahé. Ukazuje se, že mají pravdu. Hana využívá koronavirového dobrodiní a na toaletě desinfikuje rozsáhlé odřeniny.

Z Dobříše stoupáme po silnici ke svaté Anně. Na chvíli odbočíme do polí, abychom si prohlédli bláznivý nápad zdejšího malíře. Staví tady historický větrný mlýn holandského typu, jaké stavěl jeho dávný předek.

Za Anenskou kaplí se široká silnice s dobrým asfaltem sklopí a koloběžky se rozjedou rychlostí hodně přes 50 km/h. Můžeme si to dovolit, protože na silnici je zákaz vjezdu pro auta kvůli stavbě mostu přes Jalovčí potok.

Hluboký rybník u Kotenčic. FOTO: Kuba Turek

Sjedeme po silnici do Kotenčic, abychom si vybrali jeden ze tří rybníků na koupání. Nakonec Jakub plave v Hlubokém rybníku. Hana si aspoň ochladí nohy, protože se obává, že by se jí do otevřených ran mohla dostat infekce.

Vystoupáme nahoru do Pičína, o kterém zpívá YoYo Band, a do Hluboše, ze kterého podle kramářské písně pocházeli vrazi cvočkáře Dandy.

Ukradený, vyvlastněný a zabavený zámek Hluboš

Prohlédne si zvenku zámek Hluboš, který měl vždy v historii smůlu. Nebo spíš jeho majitelé. Vždy jim ho někdo ukradl nebo zabaví – smutný příběh se táhne už od Slavníkovců a Buziců, přes Hochbergy a Oettingeny až po Kolaříky. Z novodobých dějin stojí za zmínku, že když ho Československo ukradlo bavorské šlechtě, využíval ho prezident Tomáš Garrigue Masaryk jako letní sídlo. Teprve později se přestěhoval do Lán. Dnes je zámek prázdný a chátrá.

Chátrající rokokový zámek Hluboš. FOTO: Kuba Turek

Za zámkem sjedeme po neznačených cestách loukami a pak strmě lesem k mostku přes Litavku v Dominikálních Pasekách. Je to kamenitý prudký sjezd, okořeněný kořeny. Je na na hranici sjízdnosti koloběžek i našich schopností.

Proti proud Litavky je to pak už jenom kousek po silnici na železniční stanici Bratkovice.

INFO: Trasu stáhněte v GPX na webu Strava.com nebo se tam podívejte na výškový profil a dosažené rychlosti

Litavka v Dominikálních Pasekách. FOTO: Kuba Turek

Comments

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..