REDAKČNÍ TEST Na módu farmářek, kotníkových bot z okrové usně a žluté podrážky, si jistě všichni dobře pamatujeme. Nosily se všude a po celý rok. jejich sláva pominula a vrátily se tam, kam patří – do práce, na pole a do lesa. Lepší boty této kategorie vyrábí kanadská značka Kamik pod názvem Griffon mid. Na rozdíl od farmářek se dají v zimě nosit i do neformální společnosti, anebo denně po městě.

Kotníkové boty Kamik Griffon mid. FOTO: Kuba Turek

Sníh, bláto, prostě nečas

Kamik Griffon mid je univerzální zimní obuv. Výrobce uvádí, že tento model je určený do zimy až třicet stupňů Celsia pod nulou (v amerických mírách je to -22 stupňů Fahrenheita). Na botách to ovšem není nijak zvlášť vidět. Na první pohled jsou to elegantní kotníkové boty na volný čas.

My je můžeme doporučit i pro české podmínky, kdy nehrozí takový mráz jako v Kanadě, ale za to musíme počítat s neustálými změnami počasí. Griffony se nám osvědčily už od +10 stupňů Celsia, kdy jsme si do nich navlékli slabé ponožky a lebedili si suchu, i když jsme chodili v loužích, do zatím -10 stupňů Celsia, kdy jsme navlékli středně silné, vyšší ponožky, a prošlapávali hluboký sníh.

Obuv do neformální společnosti

Griffon mid se hodí na běžné chození po městě nebo vesnici, které vyžaduje aspoň částečně společenské oblečení a obutí. Můžeme v nich chodit do školy, do zaměstnání, které nemá určený dress code, na návštěvy nebo všechny pochůzky, které člověk musí absolvovat.

Podzimní boty Kamik Griffon mid do přírody i do města. FOTO: Kuba Turek

Dají nosit také místo pracovní obuvi v terénu, ale to by se nám zdálo jako zbytečné plýtvání penězi. Existují levnější modely, které v terénu odvedou stejnou práci. Pokud si ovšem zvyknete a neřešíte každou korunu, tak Griffon mid jistě upotřebíte například jako zeměměřiči, fotografové, stavební inženýři či architekti, kteří se musejí pohybovat venku, ale nepočítají s hlubokým blátem, mokrým betonem nebo měkkou hlínou. Nutno dodat, že profese, které obuv požívají jako ochrannou pomůcku, musejí sáhnout po jiných botách vybavených ocelovými špičkami a bezpečnostními podrážkami.

Griffon mid se dají obout také na turistiku. Nejedná se ovšem o pohorky v pravém smyslu, a proto je jejich využití omezené. Denní výlet do zasněžené krajiny zvládnou bez potíží, také vycházky s dětmi nebo se psem, sáňkování a podobné zimní radovánky. Na dlouhé túry, horské výpravy a zimní táboření si ovšem musíte pořídit trekingové pohorky.

Nepromokavá kůže, solidní střih a odolné švy

V prodejnách s obuví jsou Kamik Griffon mid označovány za tvrdé zimní boty s nízkým střihem. Vyznavači outdooru si zřejmě o tvrdosti pomyslí své, neboť boty jsou to pohodlné a relativně měkké, s ohebnou podrážkou.

Kůže typu nubuk a semiš je upravena proti pronikání vlhkosti. Jednou za čas je potřeba ji ošetřit impregnačním sprejem, aby nezačal svršek promokat. To je důležitý požadavek v našich středoevropských podmínkách, kdy se stále brodíme mokrým sněhem, chodíme blátem a kráčíme po prosolených chodnících.

Kotníkové boty Kamik Griffon mid. FOTO: Kuba Turek

Vodotěsný střih je určitý pomocí dvojitých švů, které zamezují vnikání vlhkosti do kůže a případně i dovnitř do boty.

Izolace 3M Thinsulate drží teplo. Navíc je velmi příjemná, protože uvnitř bot imituje beránčí vlnu.

Vložka zajišťuje pohodlí, tepelnou izolaci odspodu a je antibakteriálně ošetřena, což znamená, že omezuje zápach nohou. Lze ji vyjmout a vysušit.

Bota při tom dobře dýchá. To znamená, že pokud nepodnikáme nějakou velkou námahu spojenou s pocením, noha zůstává stále v suchu. Tuto příjemnou vlastnost můžeme podpořit tím, že si navlékneme tzv. funkční ponožky, které rychle odvádějí pot od pokožky.

Nastříknutá podrážka je masivní s hlubokým traktorovým vzorem. Ve sněhu je to nejlepší řešení. Na mokré trávě, asfaltu či betonu téměř neklouže. Na ledu ovšem Griffony kloužou stejně jako jakékoliv jiné boty. V tom případě nezbývá nic jiného, než natáhnout nesmeky, čili protiskluzová želízka.

Obsázka okolo celé boty je poměrně nízká s ohledem na design obuvi do města. Vepředu je ovšem zvednutá a chrání špičku.

Kotníkové boty Kamik Griffon mid. FOTO: Kuba Turek

Kamik Griffon mid

Hmotnost: 1250 g (celý pár)
Výška boty: 17,5 cm
Podpatek: 3 cm
Doporučená teplota: max -30° C
Svršek: kůže, dole nubuk a nahoře semiš
Podšívka: izolace 3M Thinsulate 200B
Podrážka: nastříknutý syntetický kaučuk
Vložky: vyjímatelné EVA s antibakteriální úpravou
Barva: hnědá nebo šedá
Velikost: 41 (8) – 46 (13)

Orientační cena: 2100 – 2900 Kč / 110 E

INFO: Kamik

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..