V Brdech se už zase mluví o honu na trampy a turisty, kteří přespávají volně v přírodě. Dříve je honili lesáci a vojáci, dnes ochránci přírody a policajti. Hledají pěšky i dronem ze vzduchu postavené stany,  hořící ohníčky i lidi ve spacácích na zemi.

Řešením je závěsná postel, neboli hamaka. Pokud ji pověsíme mezi stromy, z oblohy není vidět. Ve spánku nezválíme trávu pod sebou. Jsme tedy maximálně ohleduplní k přírodě i nenápadní vůči lidem.

Testovali jsme v redakci hamaku ENO DoubleNest, výriovek slovutné kalifornské značky. Jeden balíček obsahuje hamaku, druhý upínacích popruhy a třetí moskytiéru. Vejdou se do každého batohu.

Další hamaky koupíte v Hanibalu.

Na podzim a zimu doplníme závěsnou stříšku tarp a budeme mít komplet sestavu do jakéhokoliv počasí a na jakékoliv podmínky.

Hamaka Doublenest

Název DoubleNest odkazuje, že se do hamaky vejdou dva lidé. To je ovšem poněkud zavádějící. Mohou v ní sedět napříč, případně ležet na sobě, ale vyspí se v ní jen jeden.

VIDEO Hamaka / hammock ENO DoubleNest

Hamaka DoubleNest poskytuje komfortní prostor. Plachta má rozměr 2,8 x 1,8 m, ale po ulehnutí se samozřejmě zmenší, neboť obepne tělo i hlavu a zároveň se prověsí. V nohou a u hlavy jsou skrze tunýlky plachty protažené lanové úchyty. Na ně se připínají dvě lehké duralové karabinky, které jsou součástí balení.

Velikost plachty: 2,86 x 1,89 m
Hmotnost: 539 g
Rozměry balíčku: 10×14 cm
Nosnost: 181 kg
Materiál: plachta nylon 70D, karabiny dural
Barva: mnoho barevných kombinací
Orientační cena: 1790 Kč / 70 USD

Hamaka ENO DoubleNest. FOTO: ENO

Popruhy Helios

Hamaku lze zavěsit na stromy nebo do libovolné pevné konstrukce pomocí jakýchkoliv popruhů, lanových smyček a karabin.

Doporučujeme ovšem dokoupit úchytný systém ENO Helios. Systém sestává z plochých popruhů na omotání okolo stromů, polyesterového opletu a pevnostních lanek z materiálu dyneema. Úpravu délky při zavěšování hamaky výrobce skvěle vymyslel. Oplet působí okolo lanka jako zadrhovací uzel. Je to vlastně jen sofistikovanější horolezecký Prusikův uzel, který lze jednoduše nastavit, zacuknout a on potom drží bez uzlování.

Délka: 2 x 2,5 m
Hmotnost: 122 g
Rozměry balíčku: 8×13 cm
Nosnost: 136 kg
Materiál: šňůra Dyneema a popruh polyester 1000D
Orientační cena: 900 Kč / 35 USD

Úchyt na hamaku ENO Helios. FOTO: Kuba Turek

Moskytiéra Guardian

V létě u vody a ve vlhkých lesích jsme ocenili moskytiéru ENO Guardian. Dá se do ní umístit jakákoliv hamaka značky ENO, ale konec konců téměř kterákoliv hamaka ve velikosti pro jednoho člověka. Je to však potřeba předem vyzkoušet.

Moskytiéra na hamaky ENO Guardian. FOTO: Kuba Turek

Moskytiéra je vnější závěsný stan, který se natahuje okolo hamaky. Je ušitý z husté síťoviny. Vlézá se do něj a potažmo uléhá na hamaku skrz otvor se zipem. Moskytiéra se zavěšuje pomocí jednoduchých háčků na lanko, které se natahuje mezi stejné stromy jako hamaka, ale o něco výš. Lanko je součástí balení.

Nikdo nechce, aby ho v noci budili komáři, kteří mu sají krev z obličeje nebo jiné odhalené části těla. Při použití moskytiéry lze v horkých nocích spát i bez spacího pytle a jen v nočním prádle. Spolehlivě ochrání před jakýmkoliv tuzemským hmyzem.

Velikost: 2,8 x 1,3 m
Hmotnost: 454 g
Rozměry balíčku: 11×14 cm
Materiál: Skyweave mesh a nylon 40D ripstop
Uzávěr: oboustranný zip uprostřed a utahovací otvory na koncích
Orientační cena: 1600 Kč / 60 USD

INFO: ENO

Hamaka ENO DoubleNest se zabalí do malého balíčku. FOTO: ENO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..