NÁZOR Z útrob úřadu Plzeňského kraje se vynořil podivný nápad na vybudování sítě tak zvaných aktivních traumabodů ve Středních Brdech. Někoho to napadlo už před pár lety a dosud tento nápad bloudí mezi odpovědnými hlavami.

O co jde? V kostce řečeno – traumabody jsou  místa označená v mapách a zároveň v terénu, podle který je možné se orientovat, když se člověk ztratí v krajině. Podle nich se lze zorientovat a vyrazit správnou cestou domů, nebo je lze použít, pokud potřebujeme přivolat pomoc a nevíme, jak jim popsat, kde se nacházíme.

Potud je to v pořádku, ačkoliv existují daleko jednoduší způsoby, jak si pomoci v případě úrazu nebo bloudění – mapa je součástí skoro každého chytrého mobilu a stejně tak lze do telefonu nainstalovat aplikaci Záchranka, která na jedno zmáčknutí tlačítka odešle volání o pomoc doplněné souřadnicemi. Nemluvě o tom, že téměř každý mobil dnes dokáže pracovat s GPS souřadnicemi.

Jenže úředníci si představují, že by traumabody, které už stály dost peněz, byly vybaveny něčím, co se spojí se záchranáři. Jenže mobily fungují jenom někde, pomocí relátek se už snad nespojuje nikdo a vést lesem telefonní dráty je nesmysl.  Navíc si lze představit, že nehlídaná sluchátka a mikrofony v hlubokých lesích by se okamžitě staly terčem zlodějů, šťouralů a jistě by se zneužívaly vy velkém měřítku k „legračnímu“ zbytečnému volání  o pomoc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..