Dobrý duch Brd rytíř Fabián byl zakletý čarodějnicí, svou zhrzenou milenkou. Pomsta se ale zdařila jen částečně – Fabiánovo srdce zůstalo dobré, má rád lidi, ale občas  si s nimi zašprýmuje. Řádně zatopí pouze těm, kteří škodí jeho horám, lesům a zvířatům.

Fabián se někdy nechává vidět jako myslivecký mládence s mohutným vousem, puškou a sukovicí. Půvabné postavy panáčka ze šišek od pradávna zdobí nejednu chalupu pod Brdy.

Výlet do Brd v babím létě

Duch rytíře Fabiána sídlí na Babě nad Hostomicemi. Jeho dřevěná socha bude stát v Orlově při cestě na Třemošnou. Podle návrhu malíře Ivana Bukovského ji vytesali učitelé a studenti Waldorfské školy v Příbrami.

Město Příbram ve spolupráci s obcí Obecnice, Vojenskými lesy a statky, Správou Chráněné krajinné oblasti Brdy, Waldorfskou školou a Klubem českých turistů pořádá při příležitosti odhalení sochy patrona Brd v sobotu 22. září zajímavou akci.

Z Příbrami pojede do Orlova historický autobus. V Orlově bude instalovaná výstava fotografií z Brd. Konat se budou soutěže pro děti a celou rodinu. Den otevřených dveří v Ekocentru Orlov bude spojen s prohlídkou farmy. Nebude chybět občerstvení a živá hudba.

Pěšky nebo na kole?

Především se ale jedná o příležitostí k vycházce nebo cyklistické vyjížďce přírodou Brd v babím létě. Klub českých turistů připravil čtyři pěší a dvě cyklistické trasy. Všechny končí u nové Fabiánovy sochy v Orlově.

Pěší dětská trasa 3,6 km z Orlova přes Třemošnou a Kazatelnu, doplněná interaktivními prvky, které upozorní na zajímavosti Brd. Start od 9:30 do 15:00.

Pěší trasa 7 km se startem v Kozičíně vede kolem studánky, po hřebeni Třemošné a přes vyhlídku Kazatelna do Orlova. Start od 9:00 do 11:00.

Pěší trasa 10 km z Obecnice vede kolem Kloboučku do Orlova. Pro ty, kdo se budou chtít vrátit do Obecnice, je trasa dlouhá 14 km. Start od 7:00 do 9:00.

Velká pěší trasa 17 km z Orlova vyvede až na nejvyšší vrchol Brd a Středočeského kraje, 865 m vysoký Tok, a kolem Kloboučku se vrátí zpět do místa startu. Start od 9:00 do 11:30.

Dětská cyklotrasa 13,5 km odstartuje z Lesoparku Litavka, povede kolem Pilské nádrže, objede masiv Třemošné a končí u sochy Fabiána. Start od 8:00 do 10:00.

Náročnější cyklotrasa 28 km vede od nádraží v Příbrami přes Březové Hory, Lesopark Litavka a kolem Pilské nádrže na Tok, známou cestu Aliance a přes Obecnici a Oseč zamíří do Orlova. Start od 8:30 do 11:00.

Za Fabiánem do Brd.

Doprava

Linka MHD 5A bude posílena zvláštními spoji historického autobusu TS Příbram se zastávkami Příbram, Náměstí TGM; Příbram, Náměstí 17. listopadu; Příbram-Březové Hory, Náměstí J. A. Alise; Podlesí – náves, Orlov – parkoviště a Kozičín – náves. Zvláštní jízdní řády budou umístěny na zmíněných zastávkách.

Parkování osobních aut účastníků bude možné v Orlově (100 míst na hlídaném parkovišti u Ekocentra Orlov), Kozičíně, Obecnici, u stadionu 1. FK a v Podlesí.

Kde se najíst a napít

Kromě občerstvení v Orlově na parkovišti budou k dispozici také tamní restaurace Na samotě u lesa, restaurace Pivovar Podlesí, restaurace v Obecnici, restaurace na nádraží v Příbrami a občerstvení v Kozičíně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..