Děti z mateřských a základních škol a také z letních táborů nenásilně vzdělává Petra Večeřová. Vojenské lesy a statky, divize Hořovice ji zaměstnávají jako lesní pedagožku, aby nejmladší generaci ukázala, jak vypadá les, co v něm žije a roste, a jak je to důležité nejen pro přírodu, ale také pro člověka.

Na začátku léta se věnovala dětem z Obecnic, které žijí v přímo v Brdech, z Berouna na úpatí Brd a letního tábora v Bujesilech.

Děti z Obecnic ověřily své znalosti v lese

Masarykova základní a mateřská škola Obecnice využívá znalostí lesních pedagogů Vojenských lesů dlouhodobě. Tentokrát čekalo na děti čekalo 8 stanovišť, které byly zaměřené na témata, která se probírala během dřívějších společných vycházkách.

Masarykova základní škola Obecnice na výletě do brdských lesů. FOTO: VLS

Po příchodu do lesa se děti rozdělily do dvojic, každý dostal desky, kde byla popsaná jednotlivá stanoviště. První stanoviště bylo zaměřené na stopy a pobytové znaky, u druhého měly poznat oplocenku, třetí stanoviště bylo zaměřené na lýkožrouta, na čtvrtém stanovišti děti přiřazovaly větvičky stromů k šiškám, na pátém stanovišti prověřily svůj hmat, když měly poznat, co se ukrývá v pytlíčku, na šestém stanovišti vyjmenovaly činnosti, které jsou v lese zakázané, na sedmém stanovišti měly pojmenovat samce, samici a mládě jelena evropského, srnce obecného, daňka skvrnitého a prasete divokého, na osmém stanovišti měly přiřadit parohy a rohy k jednotlivým druhům zvěře.

Žačka MZŠ Obecnice rekapituluje své znalosti zvířat a rostlin. FOTO: VLS

Celý okruh byl tvořen jako orientační běh, kdy děti jednotlivá stanoviště vyhledávaly pomocí fáborků, kterými byla vyznačena trasa. Tři nejlepší dvojice si odnesly batůžek s motivem Vojenské lesy a statky dětem, ostatní dvojice také neodcházely s prázdnou, na památku si odnášely hrací karty a také diplom znalostí o lese.

Obrázek lesa od žáků 2. základní školy Beroun. REPRO: VLS

Berounští prvňáci detailně prohlédli školní zahradu

Prvňáčci 2. základní školy v Berouně měli tentokrát smůlu, protože plánovaný  výlet do přírody jim pokazil déšť. Lesní pedagožka za nimi tedy přišla do třídy. Vysvětlila jim rozdíl mezi myslivcem a lesníkem. Od toho se všichni odrazili k povídání o lesní zvěři, podívali se na shozy a přiřadili je ke zvěři, následně děti poznávaly  kožešiny, hlasy zvířat a také jejich stopy.

2. základní škola Beroun zkoumá borovici. FOTO: VLS

Když konečně přestalo pršet, vydali se všichni společně na školní zahradu, kde si podrobně prohlédli stromy, určili jejich druhy a probrali hlavní rozdíly mezi jehličnany a listnáči. Na závěr si děti zahrály zaječí závody.

Jak vypadá listnatý strom? FOTO: VLS

Tábor v Bujesilech si hraje na zvířata

Letní tábor Bujesily na Střele vítá lesní pedagogy každý rok. S polovinou dětí se viděli už vícekrát. Nejprve se všichni společně vydali k popleteným zvířátkům, kde na ně čekaly kožešiny a shozy, které nepatřily k sobě. Děti je musely přiřadit ke správným druhům. Podívaly se na parohy i rohy, prohlédly si rozdíly mezi lebkami býložravce a masožravce.

Děti na letním táboře Bujesily poznávají zvířata. FOTO: VLS

Dalším úkolem bylo rozeznat králíka, zajíce a divokého králíka. Každý z nich má jiný styl života. Hlodavce zastoupila veverka. Děti si na ni zahrály, když přinášely do připravených domečků co nejvíce šišek. Následovalo povídání o lýkožroutovi, pod lupou si prohlédly, jak vypadá, řekly si, jak škodí, a pověděly o jeho životním rytmu.

Vojenské lesy a statky dětem. FOTO: LT Bujesily

Na závěr děti zapojily hlavně sluch. Každé dítě dostalo tužku a papír, zaposlouchalo se a jakýmkoliv způsobem, s výjimkou písma, zaznamenalo všechny zvuky, které slyší. Děti nakreslily spoustu krásných obrázků, od zpěvu ptáků, šustění listí a stromů, šumění vody, křiku vodáků a další.

Letní tábor Bujesily. FOTO: VLS

ČTĚTE TAKÉ Lesní pedagogika: Jak je těžká pila a sekera?

Obrázek lesa od žáků 2. základní školy Beroun. REPRO: VLS

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..