Tábor Vojna Lešetice se nachází na úpatí kopce Vojna, nejvyššího vrcholu příbramské pahorkatiny. Známý je svou komunistickou minulostí. Sloužil jako vězení pro politické vězně i jako tábor nucených prací.

Tábor Vojna Lešetice byl postaven německými zajatci mezi léty 1947 a 1949, kteří zde pracovali po druhé světové válce. Po nástupu komunismu, a odsunu zajatců do Německa, se tábor doplnil nepohodlnými občany, kteří sem byli deportováni bez soudů. Postupem času se Vojna stala největším táborem nucených prací v Československu, kde se těžil uran. Vězni pracovali v příbramských dolech v těžkých podmínkách. Získaný uran byl poté deportován do Sovětského svazu.

Tehdejšího prezident Klement Gottwald. FOTO: Opicakuz

V roce 1951 byl Tábor nucených prací Vojna změněn na Nápravně pracovní tábor Vojna. Vězni se stali lidé, kteří byli ve vykonstruovaných procesech odsouzeni na více než deset let. Nejčastější tresty byly za velezradu, vyzvědačství a podvracení republiky. K těmto nespravedlivě odsouzeným lidem byli do tábora posíláni vězni za černý obchod a kriminální činnost.

Celou dobu provozu Vojny se pohyboval počet uvězněných osob od pěti set do patnácti set. Díky úbytku vězňů po amnestii byla Vojna roku 1961 zrušena a zbytek trestanců byl převelen na vedlejší větší tábor Bytíz. Areál Vojny využívala do roku 2000 armáda.

Dnes je z místa památník s dochovanými autentickými vězeňskými objekty. Areál je přístupný od roku 2005.

Model vstupu do pracovního tábora. FOTO: Opicakuz

Otevírací doba

leden–březen: úterý–pátek 9–16 hodin, poslední prohlídka v 15 hodin

duben: úterý–neděle 9–17 hodin, poslední prohlídka v 16 hodin

květen–červen: úterý–pátek 9–17 hodin, poslední prohlídka v 16 hodin; sobota–neděle 9–18 hodin, poslední prohlídka v 17 hodin, do vybraných expozic v 17.30 hodin

červenec–srpen: úterý–neděle 9–18 hodin, poslední prohlídka v 17 hodin, do vybraných expozic v 17.30 hodin

září–říjen: úterý–neděle 9–17 hodin, poslední prohlídka v 16 hodin

listopad–prosinec: úterý–pátek 9–16 hodin, poslední prohlídka v 15 hodin – včetně 17. listopadu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..